ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιφνιδιασμός, με επιτάξεις ακινήτων, για τα κλειστά κέντρα

Με Νομοθετική Πράξη για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία νέων δομών εξοργίζοντας τις κοινωνίες του βορείου Αιγαίου
Αρπάζουν περιουσίες Ελλήνων με επίταξη για τους λαθρομετανάστες
Κοροϊδία! Τα κλειστά κέντρα θα είναι τελικά… ανοιχτά και θα λειτουργούν με κάρτες

Πολλά ερωτήματα και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης να επιτάσσει ακίνητα και εκτάσεις σε πέντε νησιά του βόρειου και του νότιου Αιγαίου για τη δημιουργία κλειστών δομών. 

Η δημιουργία των δομών αυτών αποτελεί έναν από τους άξονες της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου που θα εφαρμόσει και το οποίο παρουσιάστηκε χθες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η απόφαση της κυβέρνησης ελήφθη αφού «το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς και ενώ ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ζητούσε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά.

Απόφαση της κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές».

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, για τη δημιουργία των δομών θα επιταχθούν εκτάσεις στην περιοχή Καράβας της δυτικής Λέσβου, Κρητικού Λάκκος στη Χίο, Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής) στην ανατολική Σάμο.

Αντίστοιχα κέντρα, κοντά σε υφιστάμενες δομές, θα δημιουργηθούν στο στρατόπεδο Λαζαρή στο Πυλί της Κω και στην τοποθεσία Λέπιδα στη Λέρο.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη δημιουργία των κλειστών δομών αιφνιδίασε τα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης χαρακτήρισε την απόφαση «έκπληξη» και εκτίμησε «ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για τις νέες δομές στο υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία θα συμμετάσχουν ο κ. Μουτζούρης και οι δήμαρχοι των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ο κ. Μουτζούρης τόνισε, επίσης, ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επίταξη των χώρων έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί και πρόσθεσε πως θα υπάρξουν αντιδράσεις: «Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφισταμένων. Η κοινωνία θα αντιδράσει.

Εμείς σεβόμαστε τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και η αντίληψή μου, ως πολιτικός μηχανικός, είναι ότι αν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν υλοποιείται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει».  

«Αιφνιδιαστική» και «απαράδεκτη» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Τ. Βέρρος την απόφαση της κυβέρνησης. Σε δήλωσή του ανέφερε: «Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη». 

Σε άλλη κοινή δήλωση, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, οι πρόεδροι των κοινοτήτων από τη Δυτική Λέσβο και τη Μυτιλήνη, κοινοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κατασκευή της δομής όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή Καράβας, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του νησιού. Για το θέμα συνεδρίασαν χθες έκτακτα τα δημοτικά συμβούλια τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στη Δυτική Λέσβο.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, το ολοκληρωμένο σχέδιο βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

• τη φύλαξη των συνόρων,

• την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου,

• τις αυξημένες επιστροφές και

• τις κλειστές δομές. Θα δοθεί, επίσης, έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
#updatenews

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών

Μετάβαση στο περιεχόμενο