ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ανάγκη επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου: Αποκαλύψεις Γεραπετρίτη για το συνυποσχετικό Μητσοτάκη-UEFA -Στο τραπέζι ΕΠΟ και πολυϊδιοκτησία

Αρκετές ειδήσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις προωθούμενες αλλαγές που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση έδωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε αργά χθες βράδυ στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Δέκα» με την Ολγα Τρέμη, για το κυβερνητικό σχέδιο, τις επαφές με UEFA-FIFA, την ανάγκη για επανεκκίνηση στο ποδόσφαιρο και τον ρόλο που πρέπει να έχει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία την επόμενη ημέρα.

Εκεί αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, θα ταξιδέψει στην Αθήνα για να υπογράψει συνυποσχετικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ακολουθήσει εν συνεχεία η συνάντηση με τον πρόεδρο της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο.

Αναφορικά με τις αλλαγές που υπάρχουν στο προσκήνιο, τόνισε ο υπουργός ότι υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να φύγει η διαιτησία από την ΕΠΟ και να λειτουργεί ως ανεξάρτητος φορέας ώστε να μην υπάρχουν… σκιές, όπως και ότι οι εκλογές στην Ομοσπονδία θα γίνουν κανονικά και στόχος είναι η ΕΠΟ να λειτουργεί ορθά ως δομή. Εν συνεχεία απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας Επιτροπής για το ποδόσφαιρο και κάπως έτσι… χαμήλωσε ακόμη περισσότερο το όνομα του Ντέμη Νικολαϊδη ως υποψήφιο για θέση στην επόμενη ημέα.

Τέλος ο κ. Γεραπετρίτης υπερασπίστηκε τοn υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τις αλλαγές που έγιναν στην ΕΕΑ, ενώ αποσαφήνισε και το ζήτημα των τιμωριών για τις ομάδες που μπλέκονται σε καθεστώς πολυϊδιοκτησίας.

Ο Γεραπετρίτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη για το ελληνικό ποδόσφαιρο:

Για τις επαφές με UEFA-FIFA: «Υπήρξε μια ευρεία συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια της UEFA στην Γενεύη. Με την ανώτατη διοίκηση και τον πρόεδρο, για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την βαθιά κρίση που βιώνει. Κρίση όχι μόνο αθλητική, αλλά και κρίση αξιών. Χρειάζεται άμεσα ριζική επανεκκίνηση, η οποία θα στηρίζεται σε αυστηρό πλαίσιο κανόνων. Ο πρόεδρος της UEFA θα έρθει μέσα στον Φεβρουάριο να υπογράψει ένα συνυποσχετικό με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Το ποδοσφαιρικό μνημόνιο θα το φτιάξει η κυβέρνηση και θα το συνυπογράψει η UEFA, που μαζί με την FIFA θα κάνουν τις προτάσεις. Υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας, ζητήσαμε την τεχνική βοήθεια για το ευρύ φάσμα του ποδοσφαίρου. Το συνυποσχετικό θα περιλαμβάνει την τεχνική βοήθεια της UEFA, η οποία έχει κάνει ήδη μελέτες και θα αξιοποιήσει τα όποια εργαλεία. Η ελληνική κυβέρνηση από πλευράς της θα παράσχει την πλήρη πολιτική κάλυψη και θα νομοθετήσει ότι είναι αναγκαίο. Οι κυρώσεις πλέον για παραβίαση των κανόνων, θα φτάνουν μέχρι και την αποβολή ομάδων από την Ευρώπη. Στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τις αλλαγές θα εισαγάγει το καταστατικό της ΕΠΟ η UEFA. Όμως ότι θέσεις προτείνει, πρέπει στο πλαίσιο της εξυγίανσης να τις ακολουθήσει και η ΕΠΟ στα όργανα της. Σε ένα κυρίαρχο κράτος υπάρχουν κατανομή αρμοδιοτήτων και η Πολιτεία θέτει το πλαίσιο που θα λειτουργούν οι φορείς. Η ΕΠΟ μπορεί ή όχι, θα πρέπει να εισαγάγει τις αλλαγές. Δεν μπορεί να λειτουργεί στο… κενό, αλλά στο πλαίσιο της οργάνωσης με UEFA-FIFA. FIFA και UEFA θα κάνουν προτάσεις και εμείς έχουμε την δέσμευση να νομοθετήσουμε. Το πακέτο των προτάσεων θα έρθει μετά το ποδοσφαιρικό μνημόνιο. Οτι έρθει θα είναι πρακτικές που έχουν επεξεργαστεί στο εξωτερικό».

Για το σχέδιο των αλλαγών στο ποδόσφαιρο: «Στην φάση που είμαστε, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με UEFA και FIFA. Οταν καταλήξουμε στον τρόπο για τις αλλαγές, μετά και την συνεννόηση με FIFA, τότε προφανώς θα υπάρχει διαβούλευση και με την ΕΠΟ. Για το καλό του ποδοσφαίρου πρέπει να υπάρχει συνέργεια όλων. Αν πηγαίναμε πρώτα στην ΕΠΟ δεν ξέρω αν θα ήταν καλύτερο. Οταν πήγα στη Νιόν, στους πίνακες της UEFA με τις στατιστικές ποδοσφαίρου, η Ελλαδα είχε πάρει την κατιούσα. Κοιτάμε τα αλλοδαπά πρότυπα για να δούμε πως τα εφάρμοσαν. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε την πλήρη ανασύνταξη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εντός Φλεβάρη έρχεται ο πρόεδρος της UEFA. Μετά τα πάω στην Ζυρίχη να δω την ηγεσία της FIFA».

Για τις σχέσεις με επιχειρηματίες: «Δεν υπάρχουν γραμμάτια για την κυβέρνηση με επιχειρηματίες. Είμαστε σε μία κυβέρνηση που παίρνει πολιτικό ρίσκο για το καλό της χώρας. Δεν υπήρχε η πολιτική βούληση πριν, παρίστανται απλά το 2016 οι διεθνείς Συνομοσπονδίες. Δεν είχαν παρουσία στις δομές».

Ο Γεραπετρίτης για την πολυϊδιοκτησία

Για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης: «Δεν ισχύει ότι για την πολυϊδιοκτησία, πως σε κάθε ματς θα αφαιρούνται οι βαθμοί. Εφόσον διαπιστωθεί η πολυϊδιοκτησία, δηλαδή περάσει από τα δύο δικαιοδοτικά όργανα της αθλητικής δικαιοσύνης μετά την εισήγηση της ΕΕΑ, θα αφαιρούνται 5 έως 10 βαθμοί. Σε συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση, θα πρέπει οι παραβάτες να συμμορφώνονται. Θα πρέπει να αναιρείται η πολυϊδιοκτησία. Αν δεν γίνεται, θα παρεμβαίνει ξανά η δικαιοσύνη με καταγγελία ή με παρέμβαση της για νέα τιμωρία. Εφόσον δεν τηρηθούν οι κανόνες από όλους τους συμμετέχοντες, θα υπάρχει αποβολή ελληνικών ομάδων. Ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του.

Για την τροπολογία της κυβέρνησης για ΠΑΟΚ και Ξάνθη: «Αν γινόταν δεκτή η εισήγηση της ΕΕΑ, θα είχαμε υποβιβασμό του ΠΑΟΚ. Εμείς με γρήγορα αντανακλαστικά πριν υπάρξει δικαστική απόφαση, ήρθαμε και δεν αλλάξαμε το πλαίσιο παραβίασης, αλλά τρέψαμε την ποινή προς το επιεικέστερο. Όχι σε υποβιβασμό, αλλά αφαίρεση βαθμών. Διαχειριστήκαμε το άμεσο και δείξαμε πολιτική βούληση».

Για την ΕΕΑ: «Υπήρξαν δύο παραιτήσεις μελών στην ΕΕΑ. Έγιναν αντικαταστάσεις. Ο πρόεδρος αντικαταστάθηκε από τον Αύγουστο και το ένα μέλος μετά από παραίτηση, λίγο πριν την υπόθεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Έπρεπε να αντικατασταθούν. Ο κ. Αυγενάκης έκανε όσα όφειλε να κάνει. Δεν υποκύπτουμε σε κανέναν. Θα έρθουν κανόνες και κυρώσεις για όλους».

Ο Γεραπετρίτης για την ΕΠΟ και τη διαιτησία

Για τη διαιτησία και τις εκλογές της ΕΠΟ: «Υπάρχουν σκέψεις για αυτονόμηση της διαιτησίας, με έναν ανεξάρτητο φορέα για τους διαιτητές. Τώρα συνδέονται άμεσα με την ΕΠΟ. Αυτό συμβάλει σε παθογένειες. Πρέπει να μην λογοδοτούν στην ΕΠΟ. Για να είναι αδιάφθοροι οι διαιτητές, πρέπει να έχουν οργανική και λειτουργική ανεξαρτησία. Θα λειτουργούν κανονικά οι υφιστάμενες δομές στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πιστεύω πολύ στη δύναμη των θεσμών, όχι στους μεσσίες. Μακάρι να λειτουργήσουν σωστά οι δομές. Όπου χρειαστούν πρόσωπα θα είναι απολύτου εμπιστοσύνης και καθαρότητας. Πρέπει να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση των εκλογών στην ΕΠΟ. Ο τρόπος που εκλέγονται και η βάση».

Για την συνάντηση με τον Ντέμη Νικολαΐδη: «Είδα από κοντά τον Ντέμη Νικολαΐδη, έχω δει πολύ κόσμο. Σε λίγο χρόνο έπρεπε να κάνω πολλά, διότι μου το ανέθεσε ο πρωθυπουργός. Άκουσα ανθρώπους που έχουν εξέχουσα παρουσία στο ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό και είδα τον κ. Νικολαΐδη. Απλά τον είδαν δημοσιογράφοι εξερχόμενο από το Μέγαρο Μαξίμου και πήρε δημοσιότητα. Θα δω και άλλους. Ποδοσφαιριστές, παράγοντες και νομικούς. Δεν ψάχνω όμως να στελεχώσω καμία επιτροπή».

Για τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη: «Δεν αποδέχομαι ότι τον κ. Αυγενάκη τον έχουμε ξεφτιλίσει όπως λέτε. Απλά αποφάσισε ο πρωθυπουργός να αναλάβει το ζήτημα το δικό του γραφείο, διότι εντάσσομαι και εγώ στην προεδρία».

Για το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στις 23 Φεβρουαρίου στην Τούμπα: «Εχω εμπιστοσύνη ότι το ντέρμπι θα διεξαχθεί σε κόσμια πλαίσια».

RSS newsbreak

 • Η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται από το απόγευμα τα εκκαθαριστικά 25 Σεπτεμβρίου 2020
  Μετά από αρκετές καθυστερήσεις, από το απόγευμα σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο Taxisnet. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να πληρώσουν όποτε θέλουν έως το τέλος Οκτωβρίου τις δύο πρώτες δόσεις χωρίς επιβάρυνση, σε εφαρμογή των διατάξεων που κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών ώστε να σβήσει το […]
 • Kαλαμάτα: Γυαλιά καρφιά υπό κατάληψη σχολείο! Δεν έμεινε τίποτα όρθιο 25 Σεπτεμβρίου 2020
  Την ώρα που περισσότερα από 200 σχολεία σε όλη την χώρα τελούν υπό κατάληψη με κύρια αιτήματα την πολύωρη χρήση μάσκας και το μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, στην Καλαμάτα φαίνεται πως κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και έκαναν γυαλιά καρφιά το 2ο ΕΠΑΛ. Όπως ανέφερε αγανακτισμένη η διευθύντρια, Ελένη Θεοδωρακάκου, στο σχολικό συγκρότημα της οδού […]
 • Αστυνομική επιχείρηση για εκκένωση κτηρίου στο Παγκράτι 25 Σεπτεμβρίου 2020
  Στην οδό Φιλολάου στο Παγκράτι διεξάγεται επιχείρηση της Αστυνομίας για εκκένωση κτηρίου που τελεί υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές από το 2016. Σύμφωνα με το ccn.gr, ο ιδιοκτήτης του κτηρίου έχει υποβάλλει μήνυση ζητώντας από την Αστυνομία την εκκένωσή του. Η μέχρι στιγμής έρευνα δεν έχει ύποπτα ευρήματα και θα συνεχιστεί, πριν παραδοθεί ο χώρος στον […]
 • Σοκ στον Βόλο: Αυτοκτόνησε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «Αχιλλοπούλειου» νοσοκομείου 25 Σεπτεμβρίου 2020
  Απαγχονισμένος στο σπίτι του βρέθηκε ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου, Αλέξανδρος Δούρας, προκαλώντας σοκ σε όλη την Θεσσαλία. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο γνωστός καρδιολόγος,  βρέθηκε νεκρός από την πρώην σύζυγό του η οποία πήγε στο σπίτι να τον αναζητήσει, επειδή δεν απαντούσε στις κλήσεις της. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι […]
 • Επιτέλους χαμόγελα! Επιστρέφει σπίτι της η 17χρονη από την Θεσσαλονίκη μετά από 40 ημέρες μάχης με τον κορωνοϊό στην Εντατική 25 Σεπτεμβρίου 2020
  Για 40 ολόκληρες πάλευε με νύχια και με δόντια με τον κορωνοϊό στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ και τελικά τα κατάφερε! Η 17χρονη μαθήτρια, το νεαρότερο περιστατικό του κορωνοϊού στη χώρα μας, πήρε εξιτήριο από τη ΜΕΘ και πλέον μετρά αντίστροφα τις ώρες για να επιστρέψει στο σπίτι της και στην αγκαλιά των δικών […]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών