ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ

Διαφωνία ΕΕ – Ερντογάν: Καμία συμφωνία για Έβρο και νησιά

Διαφωνία ΕΕ – Ερντογάν: Καμία συμφωνία για λύση στον Εβρο και τα νησιά

ΚΟΣΜΟΣ – Μαρία Ψαρά

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οργανώσουν μια ομάδα τεχνικού διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο προκειμένου να «ξαναδούν» την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, δηλαδή τη συμφωνία για το προσφυγικό

Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν σε νούμερα και ερμηνείες οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Πρόεδρος Ερντογάν που συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση κράτησε περίπου δύο ώρες και έληξε χωρίς ανακοίνωση, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποχωρεί με την αυτοκινητοπομπή του χωρίς να προβαίνει σε δηλώσεις, κι ενώ οι θεσμοί είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κοινή συνέντευξη Τύπου.

Εν τέλει ενώπιον των δημοσιογράφων βρέθηκαν τελικά μόνο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Ήταν μια συνάντηση εποικοδομητική. Έγινε το πρώτο βήμα στενών επαφών, που θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες και στο επίπεδο του Προέδρου Ερντογάν με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από το μεταναστευτικό και την διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οργανώσουν μια ομάδα τεχνικού διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο προκειμένου να «ξαναδούν» την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, δηλαδή τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο Υπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σκοπός θα είναι η εξέταση των αστοχιών της συμφωνίας, τα σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, τις αποκλίσεις και τις παραλείψεις. Στη συνάντηση, η πλευρά της ΕΕ επικαιροποίησε τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί και δεσμευθεί σε προγράμματα για τους πρόσφυγες. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ερντογάν δε φάνηκε να συμφωνεί με τα ποσά και τους αριθμούς της ΕΕ. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών

Μετάβαση στο περιεχόμενο