ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δρυμιώτης για τις εκλογές: “Είναι η πρώτη φορά που αρνούμαι να κάνω εκτίμηση”

Τις μεταβλητές που δίνουν το απόλυτο σασπένς στις επικείμενες εκλογές επιχείρησε να φωτίσει μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Ανδρέας Δρυμιώτης, αρθρογράφος και αναλυτής, σε μια απρόβλεπτη διαδικασία που προβλέπει δυο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις με δυο διαφορετικά εκλογικά συστήματα, της απλής αναλογικής και της ενισχυμένης με μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα.

«Είναι η πρώτη φορά που αρνούμαι να κάνω εκτίμηση για την εκλογική διαδικασία. Υπάρχει κάτι πρωτοφανές σε αυτή την περίπτωση. Δεν έχουμε ξαναβρεθεί ποτέ κάτω από αυτές τις συνθήκες. Έχουμε μία εκλογή που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δώσει πρώτο κόμμα, δεν θα δώσει αυτοδυναμία, η οποία μας εξασφαλίζει ότι μπορεί να γίνει κυβέρνηση με συνεργασία, για την οποία έχουν μπει τόσες προϋποθέσεις και από τον Νίκο Ανδρουλάκη και από τους άλλους, που μπορεί και να μην είναι εφικτή. Ακολουθεί μια άλλη εκλογή με διαφορετικό εκλογικό νόμο. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό το πράγμα» επισήμανε.

Σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση στο «Βήμα της Κυριακής» στις 23/4, που δίνει ένα προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία 6,7% μονάδες, επισήμανε. «Η διαφορά μπορεί να μετράει πολιτικά. Όσον αφορά τα αποτελέσματα δεν μετράει η διαφορά καθόλου»

Η «αριθμητική των εκλογών»

Επιχειρώντας «την αριθμητική των εκλογών» σημείωσε « η απλή αναλογική θέλει τα κόμματα που μετέχουν σε μετεκλογική συνεργασία να αθροίζουν στο 46,2% και το ποσοστό των κομμάτων εκτός βουλής το 8%, αυτοί που δεν ξεπέρασαν το 3% για να μπουν στη Βουλή. Εάν μία από τις δύο συνθήκες δεν πληρούται δεν υπάρχουν 150 έδρες. Δεν έχει σημασία εάν είσαι πρώτο, δεύτερο ή τρίτο κόμμα στο εκλογικό αποτέλεσμα»

Στην ενισχυμένη αναλογική τα πράγματα είναι αλλιώτικα. Το απόλυτο ποσοστό για την ενισχυμένη αναλογική είναι 40,4%, αλλά με 8 κόμματα εκτός Βουλής το 40,4% γίνεται γίνεται 37,2%. Εάν ένας πάρει 37,2% και ο άλλος 37,1%. – γι΄ αυτό και λέω ότι δεν έχει καμία σχέση η διαφορά – ο 37,2% κάνει αυτοδυναμία.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την απλή αναλογική, ενώ οι -τυχόν- δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τον νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, την ενισχυμένη αναλογική.

Οπότε όπως διευκρινίστηκε εάν υπάρχει και δεύτερη εκλογική διαδικασία ο πήχυς πέφτει για σχηματισμό κυβέρνησης από 46,2% στο 37,2%.

Σε ό,τι τον αφορά εξέφρασε την άποψη πως είναι εναντίον των κυβερνήσεων συνεργασίας, «λόγω πείρας», όπως ανέφερε, «Του 1989 η κυβέρνηση συνεργασίας ήταν πολύ κακή εμπειρία. Ήταν τοξικό το κλίμα, όχι το πολιτικό σκηνικό, λόγω του σκανδάλου Κοσκωτά»

Όπως εκτίμησε το γεγονός ότι από το Φθινόπωρο του 2011 μέχρι το καλοκαίρι του 2019, είμαστε αποκλειστικά με κυβερνήσεις συνεργασίας, παρέμειναν τα μνημόνια για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Με άλλες συνθήκες θα βγαίναμε νωρίτερα από τα μνημόνια όπως οι άλλες χώρες»

Όπως σημείωσε «επειδή ξέρω τους χαρακτήρες των πολιτικών και συνήθως ο μικρότερος σε ποσοστό στις κυβερνήσεις συνεργασίας εκβιάζει τον μεγαλύτερο, γι΄αυτό είμαι επιφυλακτικός»

Την εκτίμησή του ότι στη χώρα μας δεν πρόκειται να ευδοκιμήσουν κυβερνήσεις συνεργασίας τη δικαιολόγησε ως εξής:

«Ο Έλληνας είναι ατομιστής. Κοιτάει την πάρτη του. Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι αυτή είναι η αλήθεια»

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης, πάλι σε σχέση με την πρόσφατη δημοσκόπηση στο «Βήμα της Κυριακής», την πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «το Bήμα» είπε πως «εκείνο που με ανησύχησε στην χθεσινή δημοσκόπηση είναι το 12% που δίνουν τα νέα παιδιά (17 ετών) στο ΜέΡΑ25. Πρέπει να μας προβληματίσει είναι πολύ μεγάλο ποσοστό για ένα κόμμα που επιδιώκει τη ρήξη»

«Μια χώρα που μπορεί να ζήσει χωρίς κυβέρνηση όπως το Βέλγιο για δυόμιση χρόνια. Χωρίς τράπεζες δεν μπορεί να ζήσει. Δεν μπορεί να μιλάμε για τέτοιου είδους ρήξη» επισήμανε.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι όλα τα κόμματα δίνουν μάχη για την πρώτη εκλογική διαδικασία, με μότο «καμία χαμένη ψήφος», σημείωσε:

«Είναι η πρώτη φορά που αρνούμαι να κάνω εκτίμηση για την εκλογική διαδικασία. Υπάρχει κάτι πρωτοφανές σε αυτή την περίπτωση. Δεν έχουμε ξαναβρεθεί ποτέ κάτω από αυτές τις συνθήκες. Έχουμε μία εκλογή που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δώσει πρώτο κόμμα, δεν θα δώσει αυτοδυναμία, η οποία μας εξασφαλίζει ότι μπορεί να γίνει κυβέρνηση με συνεργασία, για την οποία έχουν μπει τόσες προϋποθέσεις και από τον Νίκο Ανδρουλάκη και από τους άλλους, που μπορεί και να μην είναι εφικτή. Ακολουθεί μια άλλη εκλογή με διαφορετικό εκλογικό νόμο. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό το πράγμα. Ο λόγος που το λέω είναι ότι το 2019 είχαμε τις ευρωεκλογές ένα μήνα πιο νωρίς. Και μετά είχαμε τις κανονικές εκλογές. Στις ευρωεκλογές τα κόμματα κάτω από 3% συγκέντρωσαν 21%. Στις ευρωεκλογές, που δεν ήταν κρίσιμες, κατά την άποψη των ψηφοφόρων έδωσαν την ψήφο τους όπου νάναι. Ένας στου πέντε ψήφους πήγε κυριολεκτικά στράφι»

#updatenewsTeam #dimokratianews #np2023

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών

Μετάβαση στο περιεχόμενο