ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο προτάσεις κοινής λογικής

Δύο προτάσεις κοινής λογικής

Η αντιμετώπιση της πανδημίας, ακόμα κι αν είχε «προβαριστεί» 100 φορές από τις χώρες που έχουν πληγεί από τον κορoνoϊό, πάλι θα ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή για τις κρατικές υπηρεσίες. Τα σχέδια επί χάρτου απέχουν από τη ζώσα πραγματικότητα όσο η μίμηση πράξεως από την ίδια την πράξη.
Γι’ αυτό άλλωστε ο ζωντανός θρύλος της πυγμαχίας Μάικ Τάισον έχει πει «όλοι έχουν ένα σχέδιο μέχρι να φάνε την πρώτη γροθιά στο στόμα» – μια φράση που θυμίζει το απόφθεγμα του Πρώσου στρατηγού Χέλμουτ φον Μόλτκε του Πρεσβύτερου (1800-1891) «κανένα επιχειρησιακό σχέδιο δεν μπορεί να ισχύσει μετά την πρώτη επαφή με τον εχθρό».
Η επαφή με την εχθρική δύναμη της πανδημίας έχει γίνει. Συνεπώς, η κυβέρνηση οφείλει να αναπροσαρμόσει τις τακτικές της. Προτείνω δύο μέτρα, τα οποία θα έπρεπε ήδη να εφαρμόζονται από τις κρατικές υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους ιδιωτικούς φορείς και τις επιχειρήσεις.
Ενώ έχουν απαγορευτεί οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων και διεκόπη η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και χώρων διασκέδασης και εστίασης (με την εξαίρεση όσων παραδίδουν προϊόντα κατ’ οίκον), επιτρέπεται η λειτουργία σούπερ μάρκετ, κρεοπωλείων, φαρμακείων και άλλων επιχειρήσεων λιανικής πώλησης ειδών για την κάλυψη των οικιακών αναγκών.
Η πρώτη πρόταση μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης του κορoνoϊού στα λειτουργούντα καταστήματα. Εκεί θα έπρεπε το προσωπικό να προβαίνει σε θερμομέτρηση και των υπαλλήλων και των πελατών που σκοπεύουν να εισέλθουν στα καταστήματα – μια στοιχειώδης λογική πρόταση για την αποφυγή εισόδου στον χώρο ατόμων που νοσούν.
Η δεύτερη πρόταση αφορά όλους όσοι παραβιάζουν τους έκτακτους νόμους, που σχετίζονται με την έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα. Οσοι συλλαμβάνονται και καταδικάζονται για παραβάσεις των νόμων για την καραντίνα να υποχρεώνονται να προσφέρουν κοινωνική εργασία -και μάλιστα βοηθώντας στις δομές υγείας που χειρίζονται περιστατικά κορoνoϊού-, ώστε να αποκαταστήσουν σε κάποιον βαθμό τη βλάβη που προκάλεσαν στο κοινωνικό σύνολο.
Η κοινή λογική μπορεί να σώσει ζωές…

•Νίκος Παχύλας #updatenewsgr #np2020

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών

Μετάβαση στο περιεχόμενο