ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΕΘΝΗ

Ε.Ε. στην Άγκυρα: «Stop στις έρευνες, σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου»

Επιτέλους αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας. Ήρθε από τα χείλη του Ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Ζόζεπ Μπόρελ. Όπως είναι γνωστό η Τουρκία προανήγγειλε έρευνες νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων και η απάντηση του Μπόρελ στις βλέψεις των γειτόνων μας ήταν πως «η Αγκυρα πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου», παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ απαντώντας σε ερώτημα είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Και μάλιστα όπως είπε: «και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία».

«Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται», τόνιζε ο Ζοζέπ Μπορέλ ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Facebook Pagelike Widget

Στο Twitter

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών