ΥΓΕΙΑ

Έλληνας Καθηγητής Γέιλ: O κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι

Έλληνας Καθηγητής Γέιλ: O κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι

ΥΓΕΙΑ – UpdatenewsTeam

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γέιλ, Νικόλας Χρηστάκης, σε συνέντευξή του στον εκδότη του επιστημονικού ιατρικού περιοδικού JAMA, εκτίμησε ότι το φθινόπωρο κατά 75% είναι πιθανόν να επανέλθει ο κορονοϊός

Η έλευση του καλοκαιριού ενδεχομένως να ανακόψει λιγάκι την πορεία της πανδημίαςτου κορονοϊού προβλέπει ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γέιλ, Νικόλας Χρηστάκης. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες πανδημίες, ο SARS-CoV-2 δεν θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι οπότε «θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο».

Συζητώντας με τον εκδότη του επιστημονικού περιοδικού JAMA (Journal of the American Medical Association), Howard Bauchner στην εκπομπή «Conversations with Dr. Bauchner», ο Δρ. Χρηστάκης καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών, Παθολογίας και Βιοϊατρικής Μηχανικής και διευθυντής στο Εργαστήριο Ανθρώπινης Φυσιολογίας στο Γέιλ, ανέλυσε το ιστορικό πρότυπο των πανδημιών και των κοινωνικών πτυχών της πανδημίας της COVID-19.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ενώ οι πρώτες μελέτες που έγιναν στην Κίνα προέβλεπαν ότι ο καιρός ίσως δεν παίζει μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας, πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα προβλέπουν μείωση κρουσμάτων και θανάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο στις προηγούμενες γνωστές πανδημίες, που είχαν ανακοπεί από την ζέστη.

«Το φθινόπωρο, πιστεύω ότι κατά 75% είναι πιθανόν να επανέλθει (ο κορονοϊός), όπως συνέβη το 1918 και το 1957, που είχαμε πανδημίες», εξήγησε ο Δρ. Χρηστάκης. Και συμπλήρωσε: «Δεν γνωρίζω αν θα είναι πιο θανατηφόρο (το δεύτερο κύμα) αλλά σίγουρα θα υπάρξει και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό».

«Είμαστε στην αρχή του πρώτου κύματος» και της μεγάλης ζημιάς που αυτό προκαλεί, σύμφωνα με τον καθηγητή. Επιχειρώντας μια σύγκριση με άλλες πανδημίες, ο καθηγητής του Γέιλ υποστήριξε ότι η πανδημία του κορονοϊού μοιάζει περισσότερο με την πανδημία της γρίπης του 1957, που έγινε αιτία θανάτου για 150.000 άτομα στις ΗΠΑ. Και με βάσει αυτά τα δεδομένα, ο κορονοϊός θα μπορούσε να σκοτώσει 250.000 ή και περισσότερα άτομα στις ΗΠΑ.

Αλλά προέβλεψε ότι η νόσος COVID-19 θα γίνει ενδημική, όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη και θα βρεθεί εμβόλιο ή κάποιο φάρμακο «αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών

Μετάβαση στο περιεχόμενο