OIKONOMIA ΔΙΑΦΟΡΑ

Φοροαπαλλαγές και συμψηφισμοί για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που ζημιώθηκαν από τα μέτρα κατά της Covid-19

Αλλαγή «της τελευταίας στιγμής» για την έκπτωση φόρου που θα δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με την τελική έκπτωση να είναι κατά 9% μικρότερη της αναμενόμενης.

Για την ακρίβεια, μετά από αλλεπάλληλες σκέψεις και αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, οι εκμισθωτές ενοικίων που, λόγω κορωνοϊού, έχασαν «δια νόμου» το 40% του ενοικίου που εισπράττουν, θα επωφεληθούν έκπτωσης η οποία θα ανέλθει στο 30%, αντί του 33,3% (που αντιστοιχούσε στο 1/3 της απώλειας ), που είχε ανακοινωθεί σε πρώτη φάση.

Η τελική διάταξη που ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει ότι όσοι έχασαν τουλάχιστον το 40% των μηνιαίων μισθωμάτων κατ’ εντολήν του Κράτους, θα τύχουν έκπτωσης φόρου, ίσης με το 20% του 60% το οποίο τελικώς εισέπραξαν. Με άλλα λόγια, για ενοίκιο 1000 ευρώ, από το οποίο ο ιδιοκτήτης εισέπραξε το 60% ή 600 ευρώ, το δημόσιο θα του δώσει έκπτωση 20% ή 120 ευρώ. Συνεπώς, για τα 400 ευρώ που έχασε, θα λάβει μέσω της φορολογίας τα 120 ευρώ, δηλαδή το 30% ή 13,3 ευρώ λιγότερα από όσα αναμένονταν (καθώς 400€ Χ 33,3% = 133,2 ευρώ).

Το ποσό αυτό (το οποίο αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας που υπέστησαν) θα το συμψηφίσουν (μόνο) με τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν και καλούνται να πληρώσουν από τις 31 Ιουλίου και μετά, δηλαδή ποσά ή δόσεις φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ. Η ακριβής διαδικασία θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί προσεχώς.

Η κίνηση αυτή σχετίζεται πιθανώς με την ανησυχία για το αβέβαιο τελικό δημοσιονομικό κόστος, το οποίο παραμένει άγνωστο και δεν προσδιορίζεται ούτε κατ’ εκτίμηση στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Πλήρης απαλλαγή το 2021 από πληρωμές φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης

Από την άλλη, η τροπολογία που κατατέθηκε έρχεται να απαλλάξει πλήρως τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες -και μόνον- από την πληρωμή φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν φέτος.

Επιπλέον, με την ίδια τροπολογία επικυρώνεται η αναστολή πληρωμής ή, αν προτιμάτε, η έκπτωση φόρου 25% για εμπρόθεσμη εξόφληση, επί των οφειλών ή των δόσεων ρυθμίσεων των μηνών Μαρτίου και Απριλίου. Παρατείνεται, επίσης, μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η πληρωμή φόρων του Μαΐου, αλλά και μέχρι 30 Οκτωβρίου για φόρους του Ιουνίου, για εκείνους τους εκμισθωτές που συνεχίζουν και αυτούς τους μήνες να υφίστανται μείωση ενοικίου. Και στις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται να ισχύσει έκπτωση 25%, σε περίπτωση έγκαιρης εξόφλησης των φόρων τους.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η τροπολογία επεκτείνει την μείωση μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, και στις μισθώσεις κύριας κατοικίας των εργαζομένων ή των παιδιών τους που φοιτούν μακριά από τις εστίες τους, για τους μήνες μέχρι και τον Ιούνιο.

Επιπρόσθετα επεκτείνεται και στα ενοίκια ναυτικών, καθώς, όπως προβλέπεται, «Ναυτικοί των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή σύμφωνα με την παρ. 2 ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος κύριας κατοικίας, για όσο χρόνο η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή και το αργότερο έως και τον μήνα Αύγουστο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων».
Πηγή:newsbreak

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Facebook Pagelike Widget

Στο Twitter

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών