ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΓΕΙΑ

Φόβοι για δεύτερο πανδημικό κύμα αν τα κατοικίδια γίνουν φορείς του ιού

Με ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες τη σχέση του κορωνοϊού με τα κατοικίδια και τα εκτρεφόμενα ζώα, καθώς φοβούνται ότι ίσως μετατραπούν σε φορείς του νέου ιού, προκαλώντας ένα δεύτερο πανδημικό κύμα.

Οπως αναφέρουν σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Lancet Μicrobe» ερευνητές του University College του Λονδίνου, αν ο φονικός κορωνοϊός, με περισσότερα από 450.000 θύματα παγκοσμίως, μολύνει πληθυσμούς ζώων που ζουν κοντά σε ανθρώπους, τότε μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο ξέσπασμα στην περιοχή. Γι’ αυτό και απευθύνουν έκκληση να γίνουν ενδελεχείς έρευνες ώστε να εντοπιστούν τα ζώα που είναι ευάλωτα στον SARS-CoV-2, με την ελπίδα να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.

Η ερευνήτρια Τζόαν Σαντίνι δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ορισμένα ζώα μπορεί να κολλήσουν τον SARS-CoV-2 από ανθρώπους και ίσως είναι σε θέση να τον μεταδώσουν σε άλλους. «Δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλος είναι αυτός ο κίνδυνος, αφού πρόκειται για έναν τομέα μελέτης στον οποίο δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής προτεραιότητα» εξήγησε η βιολόγος.

«Πρέπει να αναπτύξουμε στρατηγικές επιτήρησης για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αιφνιδιαστούμε από ένα κύμα σε ζώα, που θα συνιστούσε απειλή όχι μόνον για τις ζωές τις δικές τους, αλλά και των ανθρώπων». Οπως επισήμανε η δρ Σαντίνι, «η μετάδοση του κορωνοϊού σε πληθυσμούς ζώων μπορεί να γίνει ανεπίστροφη, αν δεν ληφθούν μέτρα, και μπορεί να απειλήσει την επιτυχία των μέτρων που λαμβάνουν οι Αρχές».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Facebook Pagelike Widget

Στο Twitter

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών