ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλάζια γενέθλια με στόχο την ανάκαμψη: Οι σκέψεις του Μαξίμου για τον εορτασμό ενός χρόνου διακυβέρνησης της ΝΔ και τα τρία μηνύματα

Την 7η Ιουλίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές 2019.

Το είπαμε και το κάναμε πράξη», «ό,τι είπαμε το κάναμε», «ό,τι λέμε γίνεται»: Αυτά ήταν τα τρία συνθήματα που κυριαρχούσαν στο σύντομο βίντεο του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 7 Φεβρουαρίου, στον απολογισμό των πρώτων επτά μηνών διακυβέρνησης.

Τα δεδομένα άλλαξαν άρδην από τότε. Η ένταση στον Έβρο χτύπησε «κόκκινο», η πανδημία του κοροναϊού πέρασε την πόρτα της χώρας μας, όλα τα οικονομικά δεδομένα ανατράπηκαν. Στις 7 Ιουλίου, στην πρώτη επέτειο από τη νίκη της Νέας ∆ημοκρατίας στις εθνικές εκλογές, κεντρική επιδίωξη είναι όχι μόνο να γίνει απολογισμός, αλλά να υπάρξει μια καθαρή ματιά προς το μέλλον. Στόχος: Η ανάταξη της οικονομίας, η επανεκκίνηση του εμπορίου και του επιχειρείν και η αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για την ανασυγκρότηση της χώρας.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Ο σχεδιασμός για τον «εορτασμό» του ενός έτους διακυβέρνησης δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ακόμα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ήδη γίνονται οι πρώτες σκέψεις για κάτι που βέβαια θα είναι λιτό και θα συμπυκνώνει τρία διαφορετικά μηνύματα:

Πρώτον, τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τους πρώτους μήνες, αλλά ακόμα και το τελευταίο τετράμηνο, εν μέσω της κρίσης με τον κοροναϊό. Ενδεικτικά, ο νόμος για το επιτελικό κράτος, η μείωση φορολογικών συντελεστών, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, οι αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, το δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά στους Έλληνες του εξωτερικού.
∆εύτερον, την επιτυχημένη αντιμετώπιση της διπλής κρίσης. Αρχικά της προσπάθειας μαζικής εισόδου στη χώρα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο και έπειτα της κρίσης με τον κοροναϊό, όπου ο δραστικός περιορισμός της εξάπλωσής του αναγνωρίστηκε διεθνώς από ξένους ηγέτες και ΜΜΕ. Ιδιαίτερης σημασίας είναι βέβαια οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στη χώρα μας από τις 15 Ιουνίου και μετά, όταν δηλαδή θα αρχίσουν ξανά να έρχονται τουρίστες από το εξωτερικό.
Το τρίτο μήνυμα αφορά το μέλλον και την ταχεία επιστροφή στην ανάπτυξη. Λίγες ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της διακυβέρνησης της Ν.∆., η Γερμανία θα έχει αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Μαξίμου υπάρχει η προσδοκία ότι ακόμα και εντός του Ιουλίου το «πακέτο» των 750 δισ. ευρώ (32 δισ. αντιστοιχούν στην Ελλάδα) θα οριστικοποιηθεί. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των χρημάτων αυτών είναι συγκεκριμένες: Ψηφιακή μετάβαση, πράσινη ανάπτυξη, μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών, ενώ παράλληλα οι πόροι αυτοί θα στηρίξουν την επόμενη τριετία τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις, δηλαδή τη μείωση των φόρων και των εργοδοτικών εισφορών, την υποστήριξη της εργασίας και την κατάρτιση των εργαζομένων.
Τον Ιούλιο, παράλληλα, θα πυκνώσουν οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στα υπουργεία καθώς και οι συναντήσεις με τους υπουργούς και υφυπουργούς, στο πλαίσιο του εξαμηνιαίου «ελέγχου» που έχει καθιερώσει: της αποτίμησης, δηλαδή, του κυβερνητικού έργου των τελευταίων έξι μηνών και του προγραμματισμού δράσεων και ενεργειών μέχρι τα Χριστούγεννα.
Τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές την έκλεισε οριστικά ο πρωθυπουργός μιλώντας προ ημερών στην πρώτη ψηφιακή διάσκεψη με τους προέδρους των οργανώσεων της Νέας ∆ημοκρατίας από όλη την Ελλάδα. «Σε όλη αυτή την παραφιλολογία, μήπως είναι τώρα η ώρα να πάμε σε εκλογές, που έχουμε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, η απάντηση είναι “όχι”. ∆ιότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο ανασχηματισμός έχει φύγει από το τραπέζι και η συμπλήρωση ενός έτους στη διακυβέρνηση της χώρας ενδεχομένως να αποτελέσει μια κατάλληλη συγκυρία για αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος. Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση όλων των μελών της κυβέρνησης είναι σε πλήρη εξέλιξη τόσο μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Μαζί», που συντονίζει ο Ακης Σκέρτσος, όσο και με προσωπική εποπτεία και υπό την κρίση του πρωθυπουργού.

Του Κώστα Παπαχλιμίντζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 13 Ιουνίου

RSS newsbreak

 • Νέο… θύμα στον «πόλεμο» Ελεονώρας Μελέτη – Νίκου Μάνεση! Παραιτήθηκε ο ρεπόρτερ Ευτύχης Γρυφάκης 20 Οκτωβρίου 2020
  Το 2014 ο Ευτύχης Γρυφάκης είχε φύγει από την εκπομπή της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου « Σπίτι μου, σπιτάκι μου», όταν το ντόμινο των παραιτήσεων είχαν αρχίσει η Ζήνα Κουτσελίνη και ο Νίκος Παρτσώλης. Πού να περίμενε ο δημοσιογράφος ότι το 2020 θα ζήσει ξανά στον Alpha τις ίδιες σκηνές ροκ, αλλά με άλλα πρόσωπα, μια και […]
 • Έγινε η νύχτα μέρα από τις αστραπές – Πλημμύρησε η Κρήτη – Καταστράφηκαν επιχειρήσεις (video) 20 Οκτωβρίου 2020
  Έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης, στην Κρήτη, με αποτέλεσμα να προκληθούν αρκετά προβλήματα κυρίως σε περιοχές πέριξ του Ηρακλείου, αλλά και στον δήμο Χερσονήσου και τα Χανιά. Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική του Ηρακλείου καθώς κλήθηκε να προχωρήσει σε μια απάντληση υδάτων ενώ άλλες τρεις επιχειρήσεις στήθηκαν στην Χερσόνησο. Δύο κοπές […]
 • Πραγματικότητα η γραμμή 4 του μετρό με τη… σφραγίδα της «ΑΒΑΞ»! 20 Οκτωβρίου 2020
  Στην κοινοπραξία «ΑΒΑΞ – Ghella – Alstom Transport» ανατίθεται, τελικά, η κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό, καθώς κατέθεσε την καλύτερη οικονομική προσφορά για τον εν λόγω έργο πνοής, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ (με Φ.Π.Α.), προσφέροντας έκπτωση 12% και τίμημα 1,158 δισ. ευρώ, γεγονός την ανέδειξε σε νικητή του μεγάλου διαγωνισμού. Σε «απόσταση αναπνοής», […]
 • Πάτρα: Γιατρός με δυνατό…κροσέ στο Νοσοκομείου του Ρίου 20 Οκτωβρίου 2020
  Για χρόνια ολόκληρα δίνει σκληρά χτυπήματα και γροθιές σε αγώνες πυγμαχίας και τώρα πλέον έφτασε η στιγμή να αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της για να σώζει ανθρώπινες ζωές! Ο λόγος για την πρωταθλήτρια πυγμαχίας, Φωτεινή Πλέα, η οποία σπουδάζει στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, έχοντας κοπιάσει και σε αυτόν τον τομέα για να […]
 • Φιλοαλβανικό παραλήρημα του Μπάιντεν! Αποθέωση από τους Κοσσοβάρους 20 Οκτωβρίου 2020
  Σε ένα φιλοαλβανικό παραλήρημα άνευ προηγουμένου προέβη ο Τζο Μπάιντεν ενόψει των αμερικανικών εκλογών. Με τη σειρά τους οι αλβανοί και ειδικά οι Κοσσοβάροι καλούν τους ομοεθνείς τους στην Αμερική να τον στηρίξουν. Σε μήνυμα του προς τους Αλβανούς ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρια των ΗΠΑ, Μπάιντεν τόνισε μεταξύ άλλων ότι: » Η […]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών