Η πανδημία του κορωνοϊού έχει χωρίσει τις επιχειρήσεις σε δύο στρατόπεδα: Σε αυτές που έχουν καταφέρει να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους, ακόμη και να ακμάσουν, και σε αυτές που έχουν γονατίσει ή κινδυνεύουν ακόμα και με λουκέτο.
Οι φαρμακοβιομηχανίες, τα σούπερ μάρκετ και οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν καταφέρει να ακμάσουν παρά τα περιοριστικά μέτρα στους πολίτες. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις στις υπηρεσίες cloud της Microsoft έχουν εκτοξευτεί, ενώ το παιχνίδι, «Animal Crossing» της Nintendo θεωρείται η επιτυχία της καραντίνας. Ενώ η Eli Lilly έλαβε την έγκριση των αμερικανικών αρχών για τη νέα της θεραπεία κατά του καρκίνου.
Όμως, είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των εταιρειών, που είναι αποκομμένες από τους πελάτες τους ή βρίσκονται αντιμέτωπες με πολύ χαμηλή ζήτηση για τα προϊόντα τους.
Κάποιοι κολοσσοί, όπως η Disney, μεγαλύτερη εταιρεία ψυχαγωγίας στον πλανήτη και η Marriott, μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στον πλανήτη, έχουν ανακοινώσει τεράστια πτώση στα κέρδη τους, καθώς τα πάρκα, τα σινεμά και τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι κλειστά εδώ και βδομάδες.
Ελάχιστες, σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο του CNN είναι οι επιχειρήσεις που «θριάμβευσαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά κάποιες είναι καλύτερα «εξοπλισμένες» για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία.
Οι κερδισμένοι
Το πιο εμφανές παράδειγμα είναι οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί. Όπως και όλες οι άλλες εταιρείες, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις, όπως τα θέματα προσφοράς προϊόντων. Όμως, η βιομηχανία ευνοήθηκε σημαντικά από την αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας και τη διαδικτυακή δέσμευση.
Η μητρική της Google, η Alphabet, καθώς και το Facebook ανακοίνωσαν ότι τα έσοδα από τις διαφημίσεις δέχτηκαν πλήγμα το Μάρτιο, ωστόσο και οι δύο εταιρείες κατάφεραν τελικά να ευθυγραμμιστούν με τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street, ανακοινώνοντας εισόδημα 41,22 δισ. δολαρίων και 17,7 δισ. δολαρίων, αντίστοιχα. Η Microsoft είδε ισχυρή ζήτηση στις υπηρεσίες cloud, ενώ το Teams για ομαδική εργασία πλέον έχει 75 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες την ημέρα.
Το Netflix κατάφερε να κερδίσει 16 εκατομμύρια νέους συνδρομητές κατά πρώτο τρίμηνο του έτους και τα κέρδη του υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. Τα κέρδη του Nintendo για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 41% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο νέο παιχνίδι «Animal Crossing» για κονσόλες Switch.
Όμως, όσο τραβάει αυτή η κρίση τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα ακόμα και για τις εταιρείες που τα πήγαν καλά μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, το Netflix είχε κινηματογραφήσει σχεδόν ολόκληρο το περιεχόμενο για το 2020, όμως δεν ισχύει το ίδιο για το 2021.
Η Amazon, που κατέγραψε σημαντική αύξηση στις παραδόσεις, ανακοίνωσε ότι υπό κανονικές συνθήκες τα κέρδη του τριμήνου θα διαμορφωθούν στα 4 δισ. δολάρια. Όμως, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Τζεφ Μπέζος, ανακοίνωσε ότι όλα αυτά τα χρήματα – και ίσως ακόμα περισσότερα – θα επανεπενδυθούν για έξοδα που σχετίζονται με τον κορονοϊό.
Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ επίσης ανησυχούν για αύξηση του κόστους. Η Tesco, μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι οι δαπάνες της θα αυξηθούν κατά 650 εκατ. στερλίνες αν το lockdown κρατήσει πάνω από 12 εβδομάδες, λόγω του αυξημένου κόστους της μισθοδοσίας, της διανομής, της καθαριότητας και της συντήρησης.
Οι χαμένοι
Πολύ σημαντικότερος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων – όπως, μεταξύ άλλων, οι αεροπορικές εταιρείες, οι βιομηχανίες, τα ξενοδοχεία και οι αλυσίδες λιανικής – οι οποίες δεν έχουν ή έχουν ελάχιστη πρόσβαση στην αγορά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να παλεύουν να επιβιώσουν.
Η Disney, με αξία 200 δισ. δολάρια, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, με τα κέρδη της να βουλιάζουν κατά 91% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς υποχρεώθηκε να κλείσει τα θεματικά της πάρκα και να καθυστερήσει πρεμιέρες μπλοκμπάστερ ταινιών, όπως το «Mulan».
Η Marriott ανακοίνωσε πτώση 92% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου, ενώ ακόμα πιο δυσοίωνες είναι οι προοπτικές: ο τζίρος ανά διαθέσιμο δωμάτιο διολίσθησε κατά περίπου 90% τον Απρίλιο, καθώς το ένα τέταρτο των ξενοδοχείων της ανά τον κόσμο παραμένουν κλειστά.
Τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα έδειξαν ότι οι περισσότερες εταιρείες παλεύουν για την επιβίωσή τους. Από τις τουλάχιστον 430 εταιρείες του δείκτη S&P 500 που ανακοίνωσαν αποτελέσματα, μόλις το 10% αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις για τα κέρδη του επόμενου τριμήνου, κάτι που είχε να συμβεί από την κρίση του 2008.
Τα στελέχη των επιχειρήσεων προσπαθούν να είναι ρεαλιστές και τονίζουν ότι δεν αναμένουν ανάκαμψη σύντομα. Πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να αναδιαρθρώσουν τις λειτουργίες τους, ενώ, δυστυχώς, πολλές ακόμα εκτιμούν ότι έρχεται νέος γύρος απολύσεων.
Πηγή: economistas