OIKONOMIA ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κρίσης

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει χωρίσει τις επιχειρήσεις σε δύο στρατόπεδα: Σε αυτές που έχουν καταφέρει να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους, ακόμη και να ακμάσουν, και σε αυτές που έχουν γονατίσει ή κινδυνεύουν ακόμα και με λουκέτο.

Οι φαρμακοβιομηχανίες, τα σούπερ μάρκετ και οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν καταφέρει να ακμάσουν παρά τα περιοριστικά μέτρα στους πολίτες. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις στις υπηρεσίες cloud της Microsoft έχουν εκτοξευτεί, ενώ το παιχνίδι, «Animal Crossing» της Nintendo θεωρείται η επιτυχία της καραντίνας. Ενώ η Eli Lilly έλαβε την έγκριση των αμερικανικών αρχών για τη νέα της θεραπεία κατά του καρκίνου.

Όμως, είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των εταιρειών, που είναι αποκομμένες από τους πελάτες τους ή βρίσκονται αντιμέτωπες με πολύ χαμηλή ζήτηση για τα προϊόντα τους.

Κάποιοι κολοσσοί, όπως η Disney, μεγαλύτερη εταιρεία ψυχαγωγίας στον πλανήτη και η Marriott, μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στον πλανήτη, έχουν ανακοινώσει τεράστια πτώση στα κέρδη τους, καθώς τα πάρκα, τα σινεμά και τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι κλειστά εδώ και βδομάδες.

Ελάχιστες, σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο του CNN είναι οι επιχειρήσεις που «θριάμβευσαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά κάποιες είναι καλύτερα «εξοπλισμένες» για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία.

Οι κερδισμένοι

Το πιο εμφανές παράδειγμα είναι οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί. Όπως και όλες οι άλλες εταιρείες, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις, όπως τα θέματα προσφοράς προϊόντων. Όμως, η βιομηχανία ευνοήθηκε σημαντικά από την αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας και τη διαδικτυακή δέσμευση.

Η μητρική της Google, η Alphabet, καθώς και το Facebook ανακοίνωσαν ότι τα έσοδα από τις διαφημίσεις δέχτηκαν πλήγμα το Μάρτιο, ωστόσο και οι δύο εταιρείες κατάφεραν τελικά να ευθυγραμμιστούν με τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street, ανακοινώνοντας εισόδημα 41,22 δισ. δολαρίων και 17,7 δισ. δολαρίων, αντίστοιχα. Η Microsoft είδε ισχυρή ζήτηση στις υπηρεσίες cloud, ενώ το Teams για ομαδική εργασία πλέον έχει 75 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες την ημέρα.

Το Netflix κατάφερε να κερδίσει 16 εκατομμύρια νέους συνδρομητές κατά πρώτο τρίμηνο του έτους και τα κέρδη του υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. Τα κέρδη του Nintendo για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 41% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο νέο παιχνίδι «Animal Crossing» για κονσόλες Switch.

Όμως, όσο τραβάει αυτή η κρίση τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα ακόμα και για τις εταιρείες που τα πήγαν καλά μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, το Netflix είχε κινηματογραφήσει σχεδόν ολόκληρο το περιεχόμενο για το 2020, όμως δεν ισχύει το ίδιο για το 2021.

Η Amazon, που κατέγραψε σημαντική αύξηση στις παραδόσεις, ανακοίνωσε ότι υπό κανονικές συνθήκες τα κέρδη του τριμήνου θα διαμορφωθούν στα 4 δισ. δολάρια. Όμως, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Τζεφ Μπέζος, ανακοίνωσε ότι όλα αυτά τα χρήματα – και ίσως ακόμα περισσότερα – θα επανεπενδυθούν για έξοδα που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ επίσης ανησυχούν για αύξηση του κόστους. Η Tesco, μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι οι δαπάνες της θα αυξηθούν κατά 650 εκατ. στερλίνες αν το lockdown κρατήσει πάνω από 12 εβδομάδες, λόγω του αυξημένου κόστους της μισθοδοσίας, της διανομής, της καθαριότητας και της συντήρησης.

Οι χαμένοι

Πολύ σημαντικότερος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων – όπως, μεταξύ άλλων, οι αεροπορικές εταιρείες, οι βιομηχανίες, τα ξενοδοχεία και οι αλυσίδες λιανικής – οι οποίες δεν έχουν ή έχουν ελάχιστη πρόσβαση στην αγορά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να παλεύουν να επιβιώσουν.

Η Disney, με αξία 200 δισ. δολάρια, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, με τα κέρδη της να βουλιάζουν κατά 91% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς υποχρεώθηκε να κλείσει τα θεματικά της πάρκα και να καθυστερήσει πρεμιέρες μπλοκμπάστερ ταινιών, όπως το «Mulan».

Η Marriott ανακοίνωσε πτώση 92% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου, ενώ ακόμα πιο δυσοίωνες είναι οι προοπτικές: ο τζίρος ανά διαθέσιμο δωμάτιο διολίσθησε κατά περίπου 90% τον Απρίλιο, καθώς το ένα τέταρτο των ξενοδοχείων της ανά τον κόσμο παραμένουν κλειστά.

Τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα έδειξαν ότι οι περισσότερες εταιρείες παλεύουν για την επιβίωσή τους. Από τις τουλάχιστον 430 εταιρείες του δείκτη S&P 500 που ανακοίνωσαν αποτελέσματα, μόλις το 10% αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις για τα κέρδη του επόμενου τριμήνου, κάτι που είχε να συμβεί από την κρίση του 2008.

Τα στελέχη των επιχειρήσεων προσπαθούν να είναι ρεαλιστές και τονίζουν ότι δεν αναμένουν ανάκαμψη σύντομα. Πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να αναδιαρθρώσουν τις λειτουργίες τους, ενώ, δυστυχώς, πολλές ακόμα εκτιμούν ότι έρχεται νέος γύρος απολύσεων.

Πηγή: economistas

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Facebook Pagelike Widget

Στο Twitter

RSS newsbreak

 • Κινέζος αξιωματούχος που αυτομόλησε στις ΗΠΑ έδωσε στοιχεία για το εργαστήριο της Γιουχάν; 20 Ιουνίου 2021
  Ένας κορυφαίος Κινέζος αξιωματούχος, ο  Dong Jingwei, φημολογείται ότι αυτομόλησε στις ΗΠΑ με την κόρη του μέσω του Χονγκ Κονγκ τον Φεβρουάριο και παρέδωσε στοιχεία στη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν σχετικά με την φερόμενη διαρροή του εργαστηρίου της Γιουχάν που οδήγησε τις ΗΠΑ να επικεντρωθούν στη διερεύνηση της προέλευσης του κορωνοϊού. Ο Ντονγκ είναι υφυπουργός […]
 • Υπενθύμιση: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 21 Ιουνίου 2021 20 Ιουνίου 2021
  Τσεκάρετε το εορτολόγιο για να μην ξεχάσετε κανέναν! Σήμερα λοιπόν (21/06/2021) εορτάζουν οι: Άγιο Πνεύμα Ο ΑΓΙΟΣ ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ από την Κιλικία Ο ΑΓΙΟΣ ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ ο Αιγύπτιος ή Λίβυος και οι μαζί μ’ αυτόν μαρτυρήσαντες ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ, ΚΕΛΣΙΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΣ ο Πρεσβύτερος, ΕΙΚΟΣΙ δεσμοφύλακες και ΕΠΤΑ αδέλφια. Ο ΑΓΙΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΤΕΡΕΝΤΙΟΣ επίσκοπος Ικονίου Ο ΑΓΙΟΣ […]
 • Η TUI ακυρώνει όλες τις καλοκαιρινές κρατήσεις της στην Τουρκία 20 Ιουνίου 2021
  Η τουριστική εταιρεία TUI ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των κρατήσεων για διακοπές σε επτά προορισμούς εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, επικαλούμενη την «συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από τα ταξίδια» εξαιτίας της πανδημίας. Η κίνηση έρχεται καθώς η ΕΕ προετοιμάζεται να ανοίξει τα σύνορα για μη απαραίτητα ταξίδια από τρίτες χώρες. Η Τουρκία εξαιρείται από τον κατάλογο […]
 • Οι 38 ημέρες που οδήγησαν στην παραδοχή της ενοχής: «Έβλεπα την Καρολάιν στον ύπνο μου, αλλά δεν θα ομολογούσα» (video) 20 Ιουνίου 2021
  Σε αναμονή της απολογίας του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, στις 10 το πρωί της Τρίτης 22/6, με τον 33χρονο να αναμένεται πως θα επιχειρήσει να πείσει τον ανακριτή ότι δεν προσχεδίασε τη δολοφονία της Καρολάιν, έρχεται στο φως το άγνωστο «ημερολόγιο» των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. από τις επαφές τους με τον πιλότο-δράστη της δολοφονίας.  Το ημερολόγιο μνήμης […]
 • Έλληνας τερματοφύλακας συγκλονίζει με το μήνυμα του για τους Γιακουμάκη, Τοπαλούδη, Δήμητρα της Λέσβου, Καρολάιν 20 Ιουνίου 2021
  Ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στο λιθουανικό πρωτάθλημα πέρασε ένα συγκλονιστικό μήνυμα μέσω φανέλας που φορούσε κάτω από την εμφάνισή του, μετά το τέλος ενός αγώνα. Ο 28χρονος Μάκης Γιαννίκογλου, τερματοφύλακας στη Σουντόβα, με ανάρτησή του δείχνει το φανελάκι που φορούσε και έγραφε: «Β.Γιακουμακης, Ε.Τοπαλουδη, Δήμητρα (σ.σ. της Λέσβου), Καρολαϊν, καλό ταξίδι…συγνώμη», ενώ στο σχόλιό […]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών