ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός-Πλανήτης σε πολιορκία: Γήπεδα, πάρκινγκ, εκθεσιακά κέντρα γίνονται νοσοκομεία

Κορονοϊός-Πλανήτης σε πολιορκία: Γήπεδα, πάρκινγκ, εκθεσιακά κέντρα γίνονται νοσοκομεία

ΚΟΣΜΟΣ: Γράφει ο Γιάννης Σκόκας

Οι κρατικοί μηχανισμοί προσπαθούν με εξπρές διαδικασίες να δημιουργήσουν νέες δομές νοσηλείας για ασθενείς με κορονοϊό

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης. Ο κορονοϊός που πριν από δυο-τρεις μήνες έμοιαζε με… κινέζικα στον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος, είτε παρακολουθούσε εξ αποστάσεως και με απάθεια, είτε αγνοούσε πλήρως, τη ραγδαία εξάπλωση του επικίνδυνου ιού στην Κίνα, πλέον απειλεί την ανθρωπότητα. Απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη, οι άνθρωποι βιώνουν μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα που μέχρι πρότινος έβλεπαν μόνο σε χολιγουντιανές ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Ο πλανήτης, το τελευταίο διάστημα, έχει τεθεί σε καραντίνα καθώς η πανδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται ραγδαία με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τις 580.000 και τους νεκρούς να είναι περισσότεροι από 26.000. Και δεδομένου ότι κανένας κρατικός μηχανισμός δεν ήταν προετοιμασμένος για μια τέτοιου είδους κατάσταση, οι κυβερνήσεις προσπαθούν εκ των υστέρων να δημιουργήσουν, έστω και πρόχειρες, δομές προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια πανδημία που θερίζει.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, γήπεδα μετατρέπονται σε νοσοκομεία, εκθεσιακά και εμπορικά κέντρα μεταμορφώνονται σε μονάδες υποδοχής ασθενών με κορονοϊό, ακόμη και πάρκινγκ γίνονται υπαίθρια νοσοκομεία για να αντιμετωπιστεί η πληθώρα των κρουσμάτων και η έλλειψη κλινών…

Τεχεράνη, Ιράν

Το διεθνές εκθεσιακό κέντρο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Τεχεράνης μετατράπηκε σε προσωρινό νοσοκομείο με 2.000 κλίνες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού που νοσεί.

Μαδρίτη, Ισπανία

Το συνεδριακό κέντρο IFEMA στη Μαδρίτη μετετράπη από τον στρατό σε προσωρινό νοσοκομείο με 5.500 κλίνες καθώς τα νοσοκομεία της πόλης πλησιάζουν πια στα όριά τους και αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες όσων νοσούν.

Μπέργκαμο, Ιταλία

Το Μπέργκαμο είναι μια από τις πόλεις που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον εφιάλτη του κορονοϊού. Οι αρχές της Λομβαρδίας σε συνεργασία με τον στρατό και την μονάδα αλπινιστών, εθελοντές και οργανώσεις που εργάστηκαν σε ανάλογα πρότζεκτ στη Σιέρα Λεόνε την εποχή που ξέσπασε ο Εμπολα, μετατρέπουν σε νοσοκομείο το εκθεσιακό και εμπορικό κέντρο της πόλης.

Η Μεγάλη Βρετανία άργησε να θωρακιστεί απέναντι στον κορονοϊό και πλέον… τρέχει για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον για την περίθαλψη ατόμων που θα χτυπηθούν από κορονοϊό. Ηδη το εθνικό σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του γεγονός που ανάγκασε τις αρχές, με τη συνεργασία του στρατού, να μετατρέψουν το εκθεσιακό κέντρο του Λονδίνου ExCel σε νοσοκομείο με περίπου 5.000 κλίνες.

Λισαβόνα, Πορτογαλία

Το πανεπιστημιακό γήπεδο της Λισαβόνας μετετράπη από τις πορτογαλικές αρχές σε προσωρινό χώρο υποδοχής και περίθαλψης ασθενών με κορονοϊό προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών

Μετάβαση στο περιεχόμενο