ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Προβλήματα δίχως τέλος

Σε μία προσπάθεια να επηρεάσει τους Αμερικανούς ο Fathi Bashagha τόνισε πως η επιρροή της Ρωσίας στη Λιβύη μεγαλώνει καθημερινά δημιουργώντας νέα δεδομένα και νέες ισορροπίες όχι μόνο στη Λιβύη αλλά και σε όλη τη βόρεια Αφρική. Και όλα αυτά εννιά χρόνια μετά τα σοβαρά γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση του Καντάφι αφήνοντας ανοικτές εμφύλιες πληγές στη χώρα αλλά και την ανελέητη μάχη που είχε δώσει το στρατόπεδο του GNA για την απομάκρυνση των Αμερικανών από την περιοχή.

«Φωτογράφησε» τη Ρωσία

Ο Fathi Bashagha φωτογράφησε την Ρωσία πως υποστηρίζει ανοικτά τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ο οποίος ηγείται του LNA, έχει με το μέρος του το 90% των εδαφών της χώρας και συμμάχους το μεγαλύτερο μέρος των φυλών που ελέγχουν τις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές της Λιβύης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου συναντήθηκε με τον διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, για να συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εκπληρωθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάσκεψη του Βερολίνου για εμπλοκή τρίτων χωρών (σ.σ. όπως η Τουρκία) και επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση τους για ανεξαρτησία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης. 

Από τον Ιανουάριο GNA και LNA τηρούν κατά βάση την κατάπαυση του πυρός ωστόσο οι μεμονωμένες συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί επίλεκτων στόχων είναι πολύ συχνές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών

Μετάβαση στο περιεχόμενο