ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Να γίνει η Ελλάδα μπαταρία της νοτιοανατολικής Ευρώπης

Το πρόγραμμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα παρουσιάζει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του προγράμματος για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, θα υπογραφεί και η Πράσινη Συμφωνία για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης μεταξύ Υπουργείων και φορέων.

Να σημειωθεί πως στις 12:00, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή θα παρουσιάσουν το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα οικονομικά κίνητρα του προγράμματος, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «επιδοτούμε με 100 εκατ. για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το όφελος ανά μονάδα αν συνδυαστείε με το οικολογικό μπόνους και τις φοροαπαλλαγές θα πλησιάζει τα 10.000 ευρώ και έτσι θα τα κάνει πιο προσιτά στα μέσα εισοδήματα. Παρά το αυξημένο κόστος που η πολιτεία το επιδοτεί για να το κάνει πιο εφικτό ο χρήστης θα εξοικονομεί 2.500 ευρώ από ανεφοδιασμό και συντήρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ
Αυτά είναι τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου
Αυτά είναι τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου
»Προβλέπεται επιδότηση 15% για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στο 25% η επιδότηση για αγορά ηλεκτρικών ταξί. Αυτά τα οχήματα θα κυκλοφορούν ελεύθερα παντού και για 2 χρόνια θα απαλάσσονται από τέλη, οι δαπάνες για φόρτιση θα εκπίπτουν από τη φορολογία. Από τα εταιρικά έξοδα θα εκπίπτει το 50% και το 70% στα νησιά για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Οι πόλεις μας θα έχουν και πολλά ηλεκτρικά δίκυκλα, όχι μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Κάθε αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου θα επιδοτείται κατά 40% ενώ κάθε ηλεκτρονικής μοτοσικλέτας κατά 20%. Κάθε δήμος θα πρέπει να φροντίσει να υπάρχει στα όριά του σημείο επαναφόρτισης αυτών των οχημάτων» και πρόσθεσε για τον δεύτερο και τρίτο άξονα του προγράμματος:

«Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου ρυθμίζει την αγορά των υπηρεσιών φόρτισης και οργανώνει τις υποδομές υποστήριξης. Το ρεύμα κίνησης θα παρέχουν φορείς εκμετάλλευσης υποδομής φόρτισης οχημάτων. Αυτοί θα είναι οι διάδοχοι των σημερινών βενζινάδικων. Οι πάροχοι θα συνεργάζονται με τους φορείς εκμετάλλευσης. Το συντονιστικό κέντρο θαέχει την ευθύνη για τη διαλλειτουργικότητα.

»Όσον αφορά την τρίτη πτυχή περιλαμβάνει τα κίνητρα για την εγκατάσταση καινούργιων παραγωγικών μονάδων στις περιοχές απολιγνητοποίησης θεσπίζουμε ειδικά κίνητρα για εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων στους νομούς Δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας με μείωση φόρων και άλλων βαρών. Μονάδες που εγκαθίστανται εκεί θα εχουν μικρότερο συντελεστή 5% για πέντε κερδοφόρες χρήσεις ενώ θα έχουν και μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ
Μητσοτάκης: Στην Ελλάδα τα καταφέραμε καλά γιατί δουλέψαμε όλοι μαζί
Μητσοτάκης: Στην Ελλάδα τα καταφέραμε καλά γιατί δουλέψαμε όλοι μαζί
Για την αλλαγή προς την ηλεκτροκίνηση σημείωσε πως «το πέρασμα από τη βενζίνη στον ηλεκτρισμό θα πάρει καιρό. Αλλά επιφυλάσσει πολλά οφέλη. Λιγότερα κόστη, μικρότερη ρύποι, μία καθαρότερη ατμόσφαιρα στις πόλεις μας. Αυτή η κίνησή μας είναι μία ψηφίδα ενός συνολικότερου πλάνου για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Φιλοδοξούμε ότι αυτό το master plan που ετοιμάζουμε και θα παρουσιάσουμε σύντομα προσελκύσει επενδύσεις ως και 5 δισεκατομμύρια.

»Η Ελλάδα έχει την δυνατόητα να μετατραπεί σε μπαταρία της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έχει τον ήλιο, τον αέρα. Σύντομα θα ανακοινώσουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο. Τη μετάβαση ενός νησιού σε ένα νέο μοντέλο μετακίνησης. Στο νησί αυτό όλα τα οχήματα θα κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρισμό. Σκεφτείτε πόσο σημαντικό θα είναι αυτό το πλεονέκτημα».

»Η πράσινη στροφή είναι μία επιλογή πολιτική. Αφορά όλους τους πολίτες. Να αντιμετωπίσουμε την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ο πλανήτης, αυτή της κλιματικής αλλαγής. Το παράδειγμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού ας είναι υπόδειγμα για την παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

RSS newsbreak

 • Θετικοί στον κορωνοϊό έξι φοιτητές που διασκέδαζαν σε κλαμπ στο Γκάζι 24 Οκτωβρίου 2020
  Το ένα μετά το άλλο τις τελευταίες ημέρες τα καφέ-μπαρ και τα κλαμπ διασκέδασης στην Αθήνα μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες που προκαλούν πονοκέφαλο στις Αρχές. Αρκετά είναι τα μαγαζιά που άλλαξαν το ωράριό τους σύμφωνα με τα νέα μέτρα και πλέον διοργανώνουν κορωνοπάρτι μέχρι τις 12, όπου πληθώρα νέων συνωστίζεται δίχως να τηρεί τη στοιχειώδη απόσταση […]
 • Μυστική συνάντηση Μητσοτάκη με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων – Γιατί δεν συμμετείχε ο ΥΕΘΑ, ποιος την αποκάλυψε 24 Οκτωβρίου 2020
  Η μία αρνητική έκπληξη διαδέχεται την άλλη στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών. Χθες, συνέβη το (διπλά) πρωτοφανές, να γίνεται γνωστό από τον (αναρμόδιο) υπουργό Γ. Γεραπετρίτη, μέσω ραδιοφωνικής συνέντευξης, ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είχε προ ημερών μυστική συνάντηση με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και μάλιστα απόντος του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου! Από τον […]
 • Υρώ Μανέ: «Δέχθηκα πόλεμο από τους συναδέλφους μου και είδα ακραίες συμπεριφορές» (video) 24 Οκτωβρίου 2020
  Η Υρώ Μανέ είναι μία από τις πιο καταξιωμένες ηθοποιούς στην Ελλάδα ο ρόλος όμως που την έκανε γνωστή και αγαπητή στο ευρύ κοινό ήταν αυτός της Φλώρας, που υποδύθηκε στην πολύ πετυχημένη σειρά «Εγκλήματα». Σε πρόσφατη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εκπομπή «Dot» είχε αναφερθεί στα στις όμορφες στιγμές που έζησε στην ομώνυμη σειρά. […]
 • Ανατίναξαν ΑΤΜ στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, πήραν τα λεφτά και διέφυγαν 24 Οκτωβρίου 2020
  Έκρηξη σε ΑΤΜ σημειώθηκε στις 04:00 τα ξημερώματα στο κτήριο της δημοτικής κοινότητας της Νέας Ραιδεστού στο δήμο Θέρμης. Έξι άτομα που επέβαιναν σε μηχανές μεγάλου κυβισμού προσέγγισαν το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών και αφού το ανατίναξαν, σύμφωνα με την αστυνομία, απέσπασαν από το εσωτερικό του άγνωστο – μέχρι στιγμής – χρηματικό ποσό. Οι δράστες […]
 • Επιμένει σταθερά στη στρατηγική της έναντι του κορωνοϊού η Σουηδία 24 Οκτωβρίου 2020
  Πιστή στην «ανοσία της αγέλης» παραμένει η Σουηδία παρά την κριτική που έχει δεχθεί. Τις τελευταίες ημέρες η Σουηδία ανακοίνωσε πιο αυστηρές συστάσεις, όμως παράλληλα χαλάρωσε πολλά μέτρα, συνεχίζοντας τη μοναχική της πορεία. Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 1.614 […]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών