ΚΟΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑ

Ο κορωνοϊός δέκα φορές φονικότερος από τη γρίπη –Σκοτώνει έναν στους 100 ασθενείς

Eναν στους 100 ανθρώπους που μολύνονται από τον φονικό κορωνοϊό υπολογίζεται ότι σκοτώνει η Covid-19, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του φημισμένου αμερικανικού Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Πράγμα που σημαίνει ότι με ένα εκτιμώμενο ποσοστό θνητότητας 1.04% ο SARS-CoV-2, όπως είναι η επίσημη ονομασία του νέου κορωνοϊού, είναι δέκα φορές φονικότερος από τη γρίπη, που προκαλεί το θάνατο ενός στα 1.000 άτομα.

Οι επιστήμονες αδυνατούν να υπολογίσουν με ακρίβεια πόσο φονικός είναι στην πραγματικότητα ο νέος κορωνοϊός, αφού για να το κάνουν αυτό θα έπρεπε να γνωρίζουν τον αληθινό αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2. Αλλά πολλοί ασθενείς της Covid-19 ανά την υφήλιο δεν διαγιγνώσκονται, είτε επειδή εμφανίζουν τόσο ήπια συμπτώματα, που δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν νοσήσει, είτε διότι δεν πληρούν τα κριτήρια για να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ.

Η εκτίμηση των ερευνητών του Στάνφορντ για το δείκτη θνητότητας του νέου κορωνοϊού με τα άνω των 320.000 επιβεβαιωμένα θύματα παγκοσμίως μέχρι σήμερα βρίσκεται στην κορυφή διάφορων υπολογισμών, που έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και οι οποίοι ποικίλλουν από 0,1% (ίδιο με εκείνο της γρίπης) έως το 1,04% τώρα – αριθμός που αν ισχύει, σημαίνει ότι η Covid-19 προκαλεί το θάνατο ενός στα 100 άτομα που μολύνονται από τον SARS-CoV-2.

Πώς υπολόγισαν οι ερευνητές του Στάνφορντ το δείκτη θνητότητας του SARS-CoV-2

Για να υπολογίσουν το δείκτη θνητότητας του νέου κορωνοϊού οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πολύπλοκο αλγόριθμο βάσει του αριθμού των ατόμων που διαγνώστηκαν θετικοί σε 139 χώρες. Και το συνδύασαν με το πόσο ακριβή εκτιμάται ότι είναι τα διαγνωστικά τεστ για να δημιουργήσουν μια «νέα στατιστική προσέγγιση βάσει της προσπάθειας δειγματοληψίας», όπως είπαν.

Συνυπολόγισαν ακόμη τον τρόπο με τον οποίο κάθε χώρα αποφασίζει ποιοι πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις, πόσα από τα τεστ βγήκαν θετικά και έλαβαν υπόψη και τους αριθμούς των τεστ που λανθασμένα βγήκαν αρνητικά. Και με τους αριθμούς αυτούς βάσει της φόρμουλάς τους οι ερευνητές Ρίτσαρντ Γκρέγουελ και Τζούλιο Ντε Λέο υπολόγισαν στο 1.04% το δείκτη θνητότητας του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως – ουσιαστικά πρόκειται για τη μέση τιμή των εκτιμήσεων από 0,77% έως 1,38% -.

Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο MedRxiv, χωρίς προηγουμένως να έχει ελεγχθεί για τυχόν λάθη από άλλους επιστήμονες. «Ο εκτιμώμενος δείκτης θνητότητας (IFR) συνάδει με πολλές προηγούμενες εκτιμήσεις και συνιστά την πρώτη προσπάθεια υπολογισμού του IFR σε παγκόσμια κλίμακα», σημειώνουν.

Το εγχείρημα αυτό δυσχεραίνουν ακόμη περισσότεροι οι διαφορές στις στρατηγικές που ακολουθούν οι χώρες στη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων καθώς και άλλοι παράγοντες που καθιστούν λιγότερο ή περισσότερο ευάλωτους ορισμένους πληθυσμούς σε βαριές ασθένειες. «Η εκτίμηση του IFR από περιοχή σε περιοχή διαφέρει λόγω των διαφορών σε δημογραφικά δεδομένα, τα υποκείμενα νοσήματα και τις θεραπείες», προσθέτουν.

Η κατανόηση του πόσο φονικός είναι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να αποκαλύψει τον πραγματικό αριθμό των ατόμων, που έχουν μολυνθεί από την Covid-19. Για παράδειγμα, αν ο δείκτης θνητότητας είναι 1,04% αυτό σημαίνει ότι σε κάθε χίλια άτομα που θα διαγνωστούν θετικά, περίπου δέκα θα χάσουν τη μάχη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών

Μετάβαση στο περιεχόμενο