ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης εμπιστεύεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο ρόλος της Tοπικής Αυτοδιοίκησης και τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και αρκετών στελεχών της κυβέρνησης με την Εκτελεστική Επιτροπή και τους επικεφαλής των παρατάξεων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος. Στο επίκεντρο της ατζέντας βρέθηκαν οι πρωτοβουλίες που ήδη έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση ώστε να διευκολυνθεί το έργο των δήμων, οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τη βαθύτερη συνεργασία της κεντρικής διοίκησης με την Αυτοδιοίκηση και οι προκλήσεις που παραμένουν.

Ο πρωθυπουργός, αφού πρώτα δήλωσε πως εμπιστεύεται την Αυτοδιοίκηση, σημείωσε πως οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης αντιμετώπισαν προβλήματα που προκλήθηκαν στους δήμους λόγω της εφαρμογής της απλής αναλογικής στις εκλογές του 2019. Επεσήμανε πως, με νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών, έχει διευκολυνθεί η υπογραφή δημοτικών συμβάσεων για παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίστηκαν η συνέχιση και η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Επίσης, δήλωσε πως θα εξεταστούν οι προτάσεις για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αφορούν το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, η εμπλοκή των δήμων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης για μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από την Κεντρική Διοίκηση στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι το 2020 θα είναι μια μεταρρυθμιστική χρονιά, με νέα νομοθετήματα, που θα μεταφέρουν πόρους, αρμοδιότητες και προσωπικό στην Αυτοδιοίκηση και θα ενοποιούν και θα αξιοποιούν όλο το θεσμικό πλαίσιο.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου έθεσε ως προτεραιότητα το ζήτημα του νόμου 4412 για τις Δημόσιες Συμβάσεις Εργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών, του νόμου που, όπως είπε, διασφαλίζει τη διαφάνεια, αλλά δημιουργεί αρκετά προβλήματα στους δήμους. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «θα πρέπει να βρούμε πιο γρήγορους τρόπους, γιατί το ΕΣΠΑ δεν μας περιμένει».

Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο 4412 είναι ένας νόμος ο οποίος αποτελεί εναρμόνιση με ευρωπαϊκή νομοθεσία και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αλλάξει στον πυρήνα του, αλλά θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να αντιμετωπιστούν πρακτικές δυσλειτουργίες σε ορίζοντα τριών μηνών.
#updatenews

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών

Μετάβαση στο περιεχόμενο