ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι φτωχοί πεθαίνουν μόνοι τους στο Παρίσι – Οι θάνατοι στο σπίτι δεν καταγράφονται

Στοιχεία από το ινστιτούτο στατιστικής INSEE δείχνουν μια αύξηση σε εθνική κλίμακα στη Γαλλία όσων αφορά στους θανάτους στο σπίτι. Η αύξηση είναι ιδιαίτερα αισθητή σε ορισμένα από τα χαμηλού εισοδήματος προάστια που περιβάλλουν το κεντρικό Παρίσι. «Είναι σαφές πως ο COVID-19 σκοτώνει πολύ περισσότερους ανθρώπους στα σπίτια τους», δήλωσε ένας εργαζόμενος στον τομέα υγειονομικής φροντίδας που γνωρίζει τον θάνατο του συνταξιούχου, «επειδή δεν ήξεραν ότι την είχαν ή φοβούνταν να επικοινωνήσουν και να ζητήσουν βοήθεια».

Τον Απρίλιο ένας ηλικιωμένος κάτοικος του Σεν-Σεν-Ντενί, της πιο φτωχής κοινότητας της Γαλλίας στις παρυφές του Παρισιού, πήγε στο νοσοκομείο ανήσυχος ότι είχε κορωνοϊό. Το τεστ ήταν αρνητικό και ο συνταξιούχος γύρισε στο σπίτι του. Δέκα ημέρες αργότερα βρέθηκε νεκρός.

Προς το παρόν, ο θάνατος δεν εμφανίζεται στον επίσημο απολογισμό της Γαλλίας για τους θανάτους από COVID-19, που περιλαμβάνει μόνο όσους πεθαίνουν στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας.

Ο κορωνοϊός έχει σκοτώσει περισσότερους από 25.500 ανθρώπους στη Γαλλία, που έχει τον πέμπτο υψηλότερο απολογισμό μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσθέσει τους θανάτους στο σπίτι τον Ιούνιο. Πόσοι είναι αυτοί είναι δύσκολο να υπολογιστεί, καθώς οι υγειονομικές αρχές δεν διενεργούν τεστ για την COVID-19 στους ανθρώπους που πεθαίνουν στο σπίτι.

Τα στοιχεία του INSEE δείχνουν πως 109.327 άνθρωποι πέθαναν στη Γαλλία την περίοδο 1η Μαρτίου-20 Απριλίου, μία αύξηση 26% και 15% αντίστοιχα σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2019 και 2018. Ως εκ τούτου οι θάνατοι που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την COVID-19 είναι το 19% των συνολικών θανάτων. Τα στοιχεία δείχνουν πως οι θάνατοι στο σπίτι στη διάρκεια αυτής της περιόδου αυξήθηκαν κατά 28% σε σχέση με το 2019 στους 26.324.

Ο Ζαν Μπατιστονί, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Γενικών Ιατρών της Γαλλίας, δήλωσε στο Reuters πως η οργάνωσή του εκτιμά πως τουλάχιστον 9.000 άνθρωποι πέθαναν από COVID-19 στο σπίτι. Είπε πως ο αριθμός αυτός βασίζεται στις αναφορές ενός στους έξι από τους 55.000 γενικούς ιατρούς της Γαλλίας που κατέγραψαν τουλάχιστον έναν θάνατο που φέρεται να οφείλεται στην COVID-19.

«Οι άνθρωποι φοβούνται να πάνε στον γιατρό τους ή να τον ενοχλήσουν με συμπτώματα που μπορεί να είναι μην είναι σοβαρά», είπε ο Μπατιστονί.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας στη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού ήταν εμφανώς μεγαλύτερη σε κάποιες περιοχές χαμηλού εισοδήματος έξω από τον περιφερειακό δακτύλιο που περιβάλλει το Παρίσι.

Οι θάνατοι στο σπίτι στη διάρκεια της ίδιας περιόδου των έξι εβδομάδων διπλασιάστηκε και πλέον στο Σεν-Σεν-Ντενί στα βορειοδυτικά, στη Βαλ-ντε-Μαρν ανατολικά και την Ο-ντε-Σεν δυτικά, σε σύγκριση με το 2019 και το 2018.

Ο βαρύς απολογισμός υπογραμμίζει πώς ο συνδυασμός στρυμωγμένων εργατικών συνοικιών, εργαζομένων σε δουλειές πρώτης γραμμής και ενός πληθυσμού που δεν εμπιστεύεται τις αρχές μετέτρεψε τέτοιες περιοχές σε εστίες (hotspots) μόλυνσης όπου πολλοί άνθρωποι ήταν απρόθυμοι να ζητήσουν βοήθεια.

Γιατροί είπαν πως το ποσοστό των επιπλέον θανάτων μπορεί επίσης να συνδέεται με το ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν από άλλες ασθένειες επειδή η επιδημία του κορωνοϊού τους αποτρέπει από το να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε στην Εθνοσυνέλευση (κοινοβούλιο) στις 29 Απριλίου πως η Αρχή Δημόσιας Υγείας, η οποία είναι υπεύθυνη για τη συγκέντρωση των στοιχείων για την COVID-19, θα έχει μια απάντηση για τους θανάτους στο σπίτι τον Ιούνιο.

Απαντώντας στην πρόβλεψη της οργάνωσης του Μπατιστανί για τουλάχιστον 9.000 θανάτους, ο Γάλλος υπουργός Υγείας είπε στους βουλευτές: «Λάβαμε μία πρώτη προειδοποίηση (από αυτούς) για ενδεχόμενους επιπλέον θανάτους στο σπίτι, οι οποίοι όμως μπορεί να μην συνδέονται απαραίτητα με την COVID αλλά με ιατρικές επιπλοκές ανθρώπων που δεν είχαν πάει στο νοσοκομείο».

Ο Εντουάρ Ζαν-Μπατίστ, γενικός ιατρός στις ανατολικές παρυφές του Παρισιού είπε ότι θα χρειαστεί μέχρι και ένας χρόνος προκειμένου να σχηματιστεί η πλήρης εικόνα της επίδρασης της COVID-19, όπως συμβαίνει και με τα ετήσια στοιχεία για τη γρίπη.

«Νομίζω πως τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες θα ανακαλύψουμε περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι πέθαναν από COVID-19 στο σπίτι και για τους οποίους δεν γνωρίζαμε τίποτε», είπε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών

Μετάβαση στο περιεχόμενο