OIKONOMIA ΕΛΛΑΔΑ

Περνάμε από σήμερα στη Γ´φάση άρσης των μέτρων-Επανεκκίνηση σε 197.000 επιχειρήσεις

Σε ισχύ είναι από σήμερα το τρίτο στάδιο άρσης των μέτρων στη χώρα, με 197.000 επιχειρήσεις να επανεκκινούν, με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό (εκτός νησιών) να απελευθερώνονται και τους μαθητές του Γυμνασίου και της Α’ και Β’ Λυκείου να επιστρέφουν στα θρανία.

Συνολικά, από σήμερα εκτός των 197.000 επιχειρήσεων, επιστρέφουν στη δουλειά 532.000 εργαζόμενοι, στο τρίτο από τα τέσσερα στάδια της άρσης των μέτρων. Το ποσοστό ανοίγματος των επιχειρήσεων από σήμερα πιάνει το 65%, ενώ το 77% των εργαζομένων που οι επιχειρήσεις που εργάζονται ήταν σε αναστολή, γυρίζουν και πάλι στην δουλειά.

Συγκεκριμένα, σήμερα επανεκκινεί το λιανικό εμπόριο σε:

Εμπορικά καταστήματα (malls),
εκπτωτικά χωριά και
εκπτωτικά καταστήματα (outlets).
Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:

Διαιτολογικών μονάδων.
Προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.
Στολισμού εκκλησιών, και λοιπών αιθουσών
Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς και σχετικές δραστηριότητες καθώς και
Βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και οι φυσικοί βιότοποι.
Αρση μέτρων: Ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα- Τα μέτρα

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ανοίγουν από σήμερα είναι τα εμπορικά καταστήματα (malls), τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlets). Τα εμπορικά φυσικά θα λειτουργήσουν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός του εμπορικού κέντρου σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου της εγκατάστασης
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου.
Η ώρα έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται στις 10 πμ.
Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
Επίσης, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.
Αρση μέτρων: Σε λειτουργία οι αρχαιολογικοί χώροι

Από σήμερα ανοίγουν και πάλι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι. Πάνω από 200 υπαίθριοι και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την χώρα θα μπορούν να υποδέχονται και πάλι επισκέπτες. Ακρόπολη, Ολυμπιείο, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Κεραμεικός, Βιβλιοθήκη του Αδριανού, Ναός Ποσειδώνα Σούνιο, Ιερό Μεγάλων Θεών Σαμοθράκη, Άβδηρα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Αμφίπολη, Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, Πέλλα, Αρχαία Πύδνα, Αιγές, Δωδώνη, Νικόπολη, Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, Ολυμπία, Αρχαία Νεμέα, Μυκήνες, Ασκληπιείο Επιδαύρου, Μονεμβασιά, Μυστράς, Ανάκτορο του Νέστορος, Δήλος, Ακρωτήρι Σαντορίνη, Κνωσός, Φαιστός, Αρχαία Ελεύθερνα μεταξύ άλλων ανοίγουν τις πύλες τους ξανά και μάλιστα με διευρυμένο θερινό ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ) και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Μεταξύ αυτών, η τήρηση των αποστάσεων στο 1,5 μέτρο, η εξασφάλιση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επισκεπτών ανά αρχαιολογικό χώρο, η σήμανση ασφαλών διαδρομών περιήγησης, ο διαχωρισμός εισόδου-εξόδου και η τοποθέτηση διαχωριστικών πετασμάτων από πλεξιγκλάς όπου είναι εφικτό και απαραίτητο (όπως στα Προπύλαια της Ακρόπολης) και, φυσικά, η εφαρμογή όλων των ειδικών κανόνων για τους χώρους υγιεινής. Επίσης, συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος. Υπενθυμίζεται ότι τα μουσεία αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου με τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας. Στις 10:30 μάλιστα αναμένεται η Ακρόπολη να ανοίξει για τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση να καλυφθεί η επαναλειτουργία του χώρου, ώστε να διαπιστωθούν και τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί.

Οσον αφορά τα πωλητήρια στους αρχαιολογικούς χώρους, έχουν σταλεί οδηγίες για το πως θα λειτουργούν, καθώς και υγειονομικό υλικό. Επίσης, για τα αναψυκτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους, έχει προταθεί στους ιδιοκτήτες η λειτουργία τους με τη μορφή take – away, σύμφωνα και με τις γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αρση μετρων: Επιστροφή στα σχολεία για μαθητές Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου

Στα θρανία επιστρέφουν οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και των Γυμνασίων. Μετά την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου την περασμένη εβδομάδα, ξεκινούν και οι υπόλοιπες δύο τάξεις του λυκείου μαζί με τα γυμνάσια, κάτω από τους ίδιους κανόνες. Τα σχολεία θα συνεχίσουν να έχουν δύο ζώνες λειτουργίας. Θα γίνει διαίρεση τμημάτων σε 2 υποτμήματα (1,5 μ. απόσταση και έως 15 μαθητές ανά τμήμα). Θα ισχύει εκ περιτροπής διδασκαλία στα 2 υποτμήματα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή / Τρίτη, Πέμπτη και αντίστροφα).

Τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης στα σχολεία

Αντισηπτικά στο σχολείο, φυσικός εξαερισμός και καθαρισμός 2 φορές την ημέρα
Διαφορετικά διαλείμματα και απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων
Προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών
Δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή ατόμου που νοσεί)
Ζωντανή παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο
Προαγωγικές και Απολυτήριες Εξετάσεις
Μη διενέργεια προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων
Έμφαση στην κάλυψη της ύλης (οδηγίες Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής)
Αξιολόγηση βάσει βαθμών τετραμήνων
Ανοίγουν και τα φροντιστήρια

Σχολεία: Επιστρέφουν στις τάξεις μαθητές Γυμνασίου, Α’ και Β’ Λυκείου -Τι ισχύει για την εξ αποστάσεως διδασκαλία

Μαζί με τα σχολεία θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια καθώς και αυτά των ξένων γλωσσών, στα οποία θα ισχύουν αντίστοιχα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης όπως 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα. επίσης, την Δευτέρα ξεκινάει και πάλι η λειτουργία δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης. Τι θα ισχύσει:

Διεξαγωγή θεωρητικών μαθημάτων με αύξηση ωρολογίου προγράμματος κατά 2 ώρες την ημέρα
Περιορισμός 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μέτρο απόσταση
Δυνατότητα για εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων
Λήξη έτους κατάρτισης: 30 Ιουνίου ή 30 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων.
Μαθητεία

Αύξηση ωρών εργαστηριακού μαθήματος κατά 2 ώρες την εβδομάδα
Αύξηση χρόνου εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας από 4 σε 5 ημέρες την εβδομάδα
Λήξη έτους: σταδιακά έως 15 Νοεμβρίου (αντί για 15 Σεπτεμβρίου)
Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Διεξαγωγή μαθημάτων μόνο για μαθητές Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος
Περιορισμός 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μέτρο απόσταση
Λοιποί μαθητές: προαγωγή βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας
Λήξη σχολικού έτους: 30 Ιουνίου.
Μετακινήσεις από νομό σε νομό- Τι ισχύει για πτήσεις, ακτοπλοΐα, τρένα

Μετακινήσεις εκτός νομού: Πώς θα ταξιδεύουμε με τρένο, ΚΤΕΛ και αεροπλάνα από τη Δευτέρα 18 Μαΐου.
Από σήμερα είναι ελεύθερη και η μετακίνηση εκτός νομού μόνιμης κατοικίας με εξαίρεση τα νησιά. Τα ταξίδια στα νησιά θα επιτραπούν αργότερα, με εξαίρεση την Κρήτη και την Εύβοια όπου οι πολίτες μπορούν από σήμερα να ταξιδεύουν κανονικά. Αεροπλάνα, πλοία, τρένα και ΚΤΕΛ θα λειτουργούν κάτω από συγκεκριμένα πρωτόκολλα, τα οποία έχουν ως εξής:

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μετακινήσεις

Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,
Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,
Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),
Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).
Τι ισχύει για τις πτήσεις

Επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων εξωτερικού από/προς Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Σε ισχύ και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών. Μόνο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα προσγειώνονται οι διεθνείς πτήσεις.
Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.
Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59
Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων, η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59
Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.
Σε λειτουργία διαιτολογικές μονάδες

Σήμερα ανοίγουν και οι υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων και προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών για το προσωπικό, ενώ ακόμη ισχύουν τα εξής μέτρα:

Ισχύει ο κανόνας πυκνότητας πληθυσμού όπως των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 πμ.
Τηρείται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.
Επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού
Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας και γαντιών μιας χρήσης για το προσωπικό.
Ανοικτά ζωολογικά πάρκα και βοτανικοί κήποι, επανεκκίνηση στον καλλιτεχνικό χώρο.

Παράλληλα, σήμερα ανοίγουν και οι ζωολογικοί κήποι, αλλά και τα πάρκα. Και στα δύο, προβλέπεται ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων, ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας και δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.

Ακόμη, ανοιχτές θα είναι οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με τους εξής κανόνες: Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας και στους πελάτες, γάντια μιας χρήσεως για τους εργαζόμενους, εξυπηρέτηση μόνο χωρίς καθήμενους, χρήση αντισηπτικού. Οι κανόνες αναλογίας επιτρεπόμενων ατόμων εντός του καταστήματος έχει ως εξής: Έως 20 τμ – 4 άτομα, από 20 και άνω – 4 άτομα +1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 20τμ.

Επίσης, από σήμερα μπορούν να γίνονται κανονικά πρόβες και κινηματογραφικά γυρίσματα, καθώς ισχύ η άρση των μέτρων και για τον καλλιτεχνικό χώρο.

Αρση μέτρων: Ανοίγουν και αθλητικές εγκαταστάσεις

Επίσης, από σήμερα ανοίγουν αθλητικές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια. Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα επιτρέπεται η λειτουργία όλων των ανοιχτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων, για την κάλυψη αναγκών ατομικής προπόνησης και μόνο, από αθλητές σωματείων, τμημάτων αμειβομένων αθλητών και ανώνυμων αθλητικών εταιριών, ηλικίας 13 ετών και άνω. Προτεραιότητα ωστόσο στη χρήση των παραπάνω αθλητικών εγκαταστάσεων έχουν οι αθλητές όλων των προ-ολυμπιακών και εθνικών ομάδων.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν από σήμερα θα χρησιμοποιηθούν από σωματεία και ομίλους με νόμιμη άδεια λειτουργίας, στα εξής αθλήματα: τένις, γκολφ, κρίκετ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα και ορειβασία-αναρρίχηση. Τις αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι εν ενεργεία διαιτητές ομαδικών αθλημάτων.

Τέλος, ανοιχτές θα είναι και οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις για τα αθλήματα ιστιοπλοΐας, με μέγιστο αριθμό πληρώματος σκάφους τα δύο άτομα, κωπηλασίας με μέγιστο πλήρωμα λέμβου δύο άτομα, κανόε-καγιάκ, σερφ και θαλάσσιο σκι. Μαθητές Γ’ Λυκείου και άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα εισόδου στις αθλητικές εγκαταστάσεις, όλοι άνω των 13 ετών.

Χαλάρωση των μέτρων και στις φυλακές

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την απόφαση να χαλαρώσει από σήμερα και τα μέτρα που ισχύουν στα καταστήματα κράτησης της χώρας. Πλέον, επιτρέπονται οι κατ΄ εξαίρεση μεταγωγές σε δικαστήρια (δίκες που παραγράφονται, λήξη 18μηνης προσωρινής κράτησης κ.λ.π.) και μεταγωγές που πραγματοποιούνται εκτάκτως για λόγους ασφαλείας. Επιτρέπονται τα κλειστά επισκεπτήρια, οι άδειες του προσωπικού και η εισαγωγή τροφίμων και ρουχισμού.

Τέλος, από σήμερα επαναλειτουργούν οι γραμματείες των δικαστηρίων της χώρας, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών

Μετάβαση στο περιεχόμενο