ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑ

Ποιοι πρέπει να μένουν σπίτι – Τι ισχύει με σχολεία, ταξίδια και ξενοδοχεία

Κοροναϊός: Ποιοι πρέπει να μένουν στο σπίτι – Τι ισχύει με σχολεία, ταξίδια και ξενοδοχεία

ΥΓΕΙΑ – UpdatenewsTeam

Τα «ορφανά» κρούσματα άτομα τρίτης ηλικίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ – Αναλυτικός οδηγός με τα κλειστά σχολεία και τις οδηγίες των ειδικών

Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα φτάνουν τα 84, με τέσσερα από αυτά να είναι «ορφανά». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δέσποινας Βλεπάκη για το OPEN, για τον εντοπισμό των τεσσάρων αυτών κρουσμάτων έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος σε ανθρώπους που ήδη νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με βαριά αναπνευστικά συμπτώματα. 

Ετσι, τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύονταν, βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά τον εντοπισμό αυτών των ατόμων είναι τι θα γίνει με τους ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους πριν βγουν τα αποτελέσματα των ειδικών ελέγχων. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μπαίνουν στη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, όλα δείχνουν πως τα τρία «ορφανά» κρούσματα είναι άτομα τρίτης ηλικίας και προέρχονται από το Λονδίνο, την Τσεχία και το Ισραήλ. 

ΠΟΥ: Υπαρκτός ο κίνδυνος πανδημίας από τον κοροναϊό

Στο ερώτημα τι θα γίνει με το μαζικό λουκέτο στα σχολεία, οι ειδικοί απαντούν ότι δεν είναι συνετό να αποφασιστεί -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- να κλείσουν όλα τα σχολεία της χώρας. Γι’ αυτό και κλείνουν μόνο τα σχολεία εκείνα, στα οποία έχει εντοπιστεί κρούσμα. 

Συναγερμός για τις ευπαθείς ομάδες: Μείνετε σπίτι σας 

«Είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες και όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να καθίσουν σπίτι τους. Οι επόμενοι δυο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι» είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Παράλληλα, κάλεσε και όσους έχουν γρίπη, επίσης να παραμένουν στις οικίες τους. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε τη Δευτέρα και έλαβε επιπλέον μέτρα, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Κάνει ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν:

ασθενείς άνω των 70 ετών,ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα,ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα,ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη καιασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.

Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού. Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και 30 Ιουνίου 2020.

Κοροναϊός: Τι εκτιμά η επιτροπή του υπουργείου Υγείας για την Θεία Κοινωνία

Έγκαιρη «απομόνωση» με το παραμικρό σύμπτωμα. Αυτό είναι το μήνυμα που επαναλαμβάνουν με ένταση οι επιστήμονες, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού στην κοινότητα. Ο ιός, αναφέρουν, συμπεριφέρεται με «φοβερά παράξενο τρόπο» και παρόλο που η νόσος είναι ήπια, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και γι΄ αυτό και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες και ανθρώπους άνω των 70 ετών και συστήνουν περιορισμό των μετακινήσεων τους και αποφυγή συναθροίσεων. Τονίζουν ότι οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες για την προφύλαξη αυτής της ηλικιακής ομάδας και ο καθένας φέρει και την προσωπική του ευθύνη.

Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως το κλείσιμο σχολείων, αναφέρουν ότι προκρίθηκε η πιο συνετή δράση και ίσως λίγο υπερβολική, σε σχέση με άλλες χώρες, προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια επιβράδυνση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας.

Οι προσπάθειες της παγκόσμιας κοινότητας, συμπληρώνουν, στρέφονται στη μείωση και πρόληψη της όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, η οποία θα μειώσει την ένταση και αύξηση των περιπτώσεων. Στόχος που όσο περνάει ο καιρός θα παραμένει και θα ενισχύεται, είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καθυστερήσει το κύμα της νόσου όσο περισσότερες εβδομάδες γίνεται. Να παρατηρηθεί η κορύφωση της δραστηριότητας της νόσου αργότερα και έτσι να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών

Μετάβαση στο περιεχόμενο