ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Σκοτεινά παιχνίδια με το Ζάππειο”

Η απαξίωση του Ζαππείου φαντάζει σε ειδήμονες και μη ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Δεν πάει πολύς καιρός που κάποιοι διεκδικούσαν ακόμη και δικαστικά τον πιο εμβληματικό χώρο της ελληνικής πρωτεύουσας επικαλούμενοι το γεγονός ότι δεν ανταποκρίνεται στον προορισμό του. Η πασίγνωστη «Αίγλη» και ο παρακείμενος κινηματογράφος ρημάζουν βυθισμένα στην αδιαφορία και την εγκατάλειψη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μεθοδεύεται και το άδειασμα της ιστορικής «Όασης» παρά το γεγονός ότι ο ενοικιαστής ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.
Οι Ηπειρώτες έχουν ξεσηκωθεί αλλά οι διαμαρτυρίες τους πέφτουν στο κενό. Τα δημοσιεύματα περί κακοδιαχείρισης αφήνουν αδιάφορη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό με τα σχόλια πως «κάτι τρέχει» να διαδέχονται το ένα το άλλο. Συνεχίζει να διαφεντεύει η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, όπως αποκαλείται η διοίκηση του Ζαππείου, που είχε διοριστεί από τον Σύριζα και η θητεία της οποίας έχει λήξει από τον Νοέμβριο 2020. Και ακόμη χειρότερα συνεχίζει απτόητη το έργο της η διορισμένη Πρόεδρος Χρυσάνθη Βαγενά, επί τετραετία συνεργάτιδα του Νίκου Κοτζιά, διακηρύσσοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι θα ξαναδιοριστεί Πρόεδρος!

«Θα τρίζουν τα κόκκαλα του αγωνιστή του 1821 Ζάππα φέτος» δηλώνει παράγοντας που υπηρετεί το Ζάππειο εθελοντικά και συμπληρώνει ότι «το όραμά του αποδομείται και συρρικνώνεται ολοένα η περιουσία του, όχι μόνο η υλική, αλλά και η ιδεολογική και όσα αντιπροσωπεύει». Κανείς δεν περίμενε ότι το Ζάππειο που γνώρισε πολέμους και κατοχές θα έφτανε σε τέτοια κατάσταση σε περίοδο φιλελεύθερης διακυβέρνησης.
Ίσως γι’ αυτό ο έξυπνος και διορατικός Βαγγέλης Ζάππας καλούσε με τη διαθήκη του τους Έλληνες να προστατεύουν το κληροδότημά του. Όπως μας αναφέρει παράγοντας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος η διαθήκη του αναγράφει επί λέξει ότι «πας Έλλην, χωρίς εξαίρεσιν, έχει το δικαίωμα να επαγρυπνήση εις την εκτέλεσιν των διατάξεων της παρούσης διαθήκης μου και τους εναντίους αυτής να τους υποχρεώση διά του νόμου προς αποζημίωσιν και αποκατάστασιν των ειρημένων διατάξεων».

Στο πνεύμα της διαθήκης διαπιστώνονται αρρυθμίες τις οποίες δεν θα έπρεπε να προασπίζονται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Εξάλλου διαχειρίζονται δημόσια περιουσία και θεωρούνται υπόλογοι για κάθε ζημιά είτε προέρχεται από δόλο είτε από βαριά αμέλεια, ακόμη μάλιστα και αν με παραλείψεις τους δεν προστατεύουν τη δημόσια περιουσία. Αυτό επικαλούνται έγκυρες πηγές επισημαίνοντας ότι μέρος της περιουσίας του Ζαππείου και μέρος των εσόδων του προέρχονται από την Αίγλη, την Όαση κ.λπ.
Μερίμνησε η διοίκηση ώστε να προβεί σε έξωση ή κατάσχεση ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Ζαππείου έναντι της ενοικιάστριας εταιρείας; Επέτρεψε πράγματι στον μισθωτή να ξεγυμνώσει το κτίριο το οποίο πλέον δεν είναι ελκυστικό σε νέους μισθωτές ή ευτελές, οπότε θα ενοικιαστεί αντί πινακίου φακής; Η «Αίγλη» έκλεισε στις 20 Οκτωβρίου 2020 και τα κλειδιά παραδόθηκαν περίπου έξι μήνες αργότερα, στις 15 Μαρτίου 2021. Εντωμεταξύ δεν προχώρησε νέος διαγωνισμός μίσθωσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι η διοίκηση επέτρεψε σε παρκαδόρο να λυμαίνεται το Ζάππειο ζητώντας από ανυποψίαστους οδηγούς 10 ευρώ. Επέτρεψε δηλαδή συστηματικά διακίνηση «μαύρου χρήματος» σε χώρο εποπτευόμενο από το Υπουργείο Οικονομικών! Επίσης ότι υπήρξαν προτάσεις αξιοποίησης, όπως η ενοικίαση του κινηματογράφου από την «Σπέντζος Φιλμς» έναντι 45.000 ευρώ, η οποία αποκρούστηκε αναίτια. Η ότι επιτράπηκε στο κυλικείο το Φωκιανού να ανοίξει δίοδο προς τον Κήπο του Ζαππείου, καταπατώντας χώρο του. Αλλά δεν έχουν τέλος όσα καταγγέλλουν πηγές και ενδιαφερόμενοι. Όπως ότι μεθοδευμένα επιχειρείται η απομάκρυνση του νοικιαστή του καταστήματος «Όαση» με την επίκληση ότι δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.
Διακινείται ωστόσο έγγραφο της ΑΑΔΕ στις υπηρεσίες του Ζαππείου ότι είναι κλειστό λόγω lockdown και υπόκειται στις σχετικές ρυθμίσεις. Κατόπιν τούτων δικαιολογημένα ανησυχούν φορείς και ιδιώτες οι οποίοι ζητούν από τους αρμόδιους να γίνει έλεγχος σε βάθος των πεπραγμένων και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην ανανεώσει τη θητεία της διοίκησης του Σύριζα. Σε αντίθετη περίπτωση και ενώ όλοι οι ενδιαφερόμενοι, θεσμικοί φορείς (Δικηγορικός Σύλλογος, Εμπορικός Σύλλογος, Δήμος Αθηναίων, Υπουργεία Εξωτερικών, Πολιτισμού, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Τ.Ε.Ε. κ.ά) και οργανώσεις όπως η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, έχουν καταθέσει εγγράφως προτεινόμενα πρόσωπα, θα επιβεβαιωθούν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι «κακά δεινά» περιμένουν τον πλέον εμβληματικό χώρο της Αθήνας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών

Μετάβαση στο περιεχόμενο