EDITORIAL ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ_ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Σαν να μην πέρασε μια μέρα:Οι παρακάτω φράσεις αποτελούν απόσπασμα από ομιλία που θα μπορούσε κάλλιστα να εκφωνηθεί σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο:«Τον τελευταίο καιρό (η τουρκική πλευρά) απειλεί να εποικίσει τα Βαρόσια, πράγμα που αν συμβή, θα τορπιλλίσει κάθε ελπίδα επιλύσεως του προβλήματος (…)(…) Η Ελλάς δεν θεωρεί το Αιγαίο ελληνική λίμνη. Η Ελλάς δέχεται ότι υπάρχουν σ’ αυτό ύδατα διεθνή, όπως υπάρχουν και τουρκικά χωρικά ύδατα… Εκείνο που ζητούμε από την Τουρκία είναι να αντιληφθή επιτέλους ότι το Αιγαίο είναι κατάσπαρτο από νησιά. Ότι τα νησιά αυτά είναι Ελληνικά. Και ότι έχουν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, τα δικαιώματά τους (…)(…) Εκείνο όμως για το οποίο θα πρέπει να κριθή η ελληνική Κυβέρνηση είναι αν υποστηρίζει λύσεις, λογικές, και αν όπως και το έπραξε, προστατεύει τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Χώρας, χωρίς να κάνει παραχωρήσεις επιζήμιες για τη Χώρα».

Κι όμως. Είναι η ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Βουλή το 1980, με την οποία ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία για τα εθνικά θέματα.

Σε μια περίοδο ταραγμένη για την υφήλιο, όπως και ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός επισημαίνει θέτοντας το μεγάλο κάδρο:

Παλαιστινιακό, Ιρανική Επανάσταση και σύλληψη Αμερικανών διπλωματών, εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, ενεργειακή κρίση. Σε αυτό το διεθνές πλαίσιο ο ελληνισμός έχει τα δικά του προβλήματα, και πάλι με την Τουρκία, σε Αιγαίο και σε Κύπρο.

Σαν να μην πέρασε μία μέρα…

Σε αυτήν την κρίσιμη για τον τόπο συγκυρία, το libre ξαναθυμίζει την επίκαιρη, αν μη τι άλλο, ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή (διατηρώντας την ορθογραφία της εποχής).*

Σταθερή η συνεργασία Αθήνας – Λευκωσίας

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκινά την επισκόπηση των εθνικών θεμάτων από το Κυπριακό:  

«…Και θ’ αρχίσω από το δράμα της Κύπρου, που ντροπιάζει την εποχή μας. Η ευθύνη για την δημιουργία του προβλήματος αυτού βαρύνει την Τουρκία, όπως την βαρύνει και η ευθύνη για την παράταση του δράματος αυτού.

Οι συνομιλίες που κατ’ επανάληψιν εγένοντο, δεν απέδωσαν αποτελέσματα, για τον λόγο ότι η Τουρκική πλευρά, παρά τις υποσχέσεις της, δεν θέλησε ή δεν κατέστη ικανή να προσδιορίσει κατά τρόπο σαφή τις θέσεις της. Και όχι μόνον αυτό, αλλά τον τελευταίο καιρό απειλεί να εποικίσει τα Βαρόσια, πράγμα που αν συμβή, θα τορπιλλίσει κάθε ελπίδα επιλύσεως του προβλήματος και θα αποτελέσει πρόκληση όχι μόνον για μας, αλλά πιστεύω για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για τη λύση του προβλήματος και γενικά για την ειρήνευση της περιοχής».

Με αφορμή δε, την, για μια ακόμη φορά, προτροπή των Ηνωμένων Εθνών για επανάληψη του διακοινοτικού διαλόγου και παρότι, όπως σημειώνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, «δεν γνωρίζω εάν η Τουρκία θα επωφεληθή της ευκαιρίας», καλεί την Ελληνοκυπριακή πλευρά «να προσέλθει στο διάλογο ομονοούσα και επιδιώκουσα λύση εθνική. Και όταν λέγω εθνική, εννοώ λύση απαλλαγμένη από κομματικές προκαταλήψεις».

Διαβεβαιώνει δε ταυτοχρόνως, «η Ελλάς, κύριοι Βουλευταί, παρακολουθεί με ζωηρό ενδιαφέρον, με πόνο, τις εξελίξεις αυτής της τραγωδίας. Και νομίζω ότι είναι περιττό να διακηρύξω και πάλι την αλληλεγγύη της Ελλάδος προς τον Κυπριακόν Λαό.

Η συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας είναι σταθερή. Και θα συνεχισθή αταλάντευτα, μέχρι πλήρους δικαιώσεως του αγώνος του Κυπριακού Ελληνισμού».

Το Αιγαίο, κατάσπαρτο από Ελληνικά νησιά

Στο σημείο εκείνο της ομιλίας του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αρχίζει να αναλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την Τουρκία στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, «και οι άλλες διαφορές που έχουμε με την Τουρκία, παρουσιάζουν μία στασιμότητα για τον λόγο ότι δεν κατέστη δυνατή, παρά τας συνεχείς προσπαθείας μας, μια λογική συνεννόηση με την Τουρκία. Δυστυχώς και στην περίπτωση αυτή είμαι υποχρεωμένος να καταλογίσω ευθύνες στην Τουρκία, τόσο για την δημιουργία, όσο και για την παράταση της εκκρεμότητος των προβλημάτων αυτών.

Οι θέσεις της Ελλάδος επί των θεμάτων αυτών είναι γνωστές και σαφείς. Και είναι τόσο λογικές, ώστε αν η Τουρκία έδειχνε στοιχειώδη κατανόηση, η επίλυση των διαφορών μας θα ήταν ευχερής. Επειδή όμως η Τουρκία, για να δικαιολογήσει  τον θόρυβο που κατά καιρούς δημιουργεί, υποστηρίζει ότι η Ελλάς μετέτρεψε ή ότι έχει την πρόθεση να μετατρέψει το Αιγαίο σε λίμνη ελληνική, είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω τη δήλωση που έκαμα και παλαιότερα, για να διαλύσω ακριβώς τις εντυπώσεις, τις οποίες προσπαθεί να δημιουργήσει.

Η Ελλάς δεν θεωρεί το Αιγαίο ελληνική λίμνη. Η Ελλάς δέχεται ότι υπάρχουν σ’ αυτό ύδατα διεθνή, όπως υπάρχουν και τουρκικά χωρικά ύδατα. Ούτε αρνείται ότι η Τουρκία, ως παράκτια χώρα, έχει ωρισμένα δικαιώματα στο Αιγαίο. Εκείνο που ζητούμε από την Τουρκία είναι να αντιληφθή επιτέλους ότι το Αιγαίο είναι κατάσπαρτο από νησιά. Ότι τα νησιά αυτά είναι Ελληνικά. Και ότι έχουν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, τα δικαιώματά τους. Από την στιγμή που η Τουρκία θα αντιληφθή την αλήθεια αυτή, θα είναι ασφαλώς ευχερέστερη η διευθέτηση των διαφορών μας».

Δεν είμαστε εμείς οι επισπεύδοντες

Και στη συνέχεια, «…δεν είμαστε εμείς οι επισπεύδοντες, ώστε να ασκούμε πίεση επί της Τουρκίας για να συμφωνήσει σε λύσεις. Διότι εμείς δεν ζητούμε τίποτα από την Τουρκία, εκείνη είναι που ζητεί.  Το λέγω αυτό διότι υποστηρίζεται πολλές φορές, ότι πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες στην ελληνική Κυβέρνηση, γιατί δεν προωθεί την λύση αυτών των προβλημάτων. Εκείνο όμως για το οποίο θα πρέπει να κριθή η ελληνική Κυβέρνηση είναι αν υποστηρίζει λύσεις, λογικές, και αν όπως και το έπραξε, προστατεύει τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Χώρας, χωρίς να κάνει παραχωρήσεις επιζήμιες για τη Χώρα.

Πάντως, συμφέρον αμφοτέρων των Λαών μας είναι να διευθετήσουν ειρηνικά τις διαφορές τους με βάση τη λογική και το δίκαιο, όπως κάνουν όλοι οι λαοί, που έχουν παρόμοιες διαφορές. Γιατί είμαστε -θα έλεγα δυστυχώς- οι μόνοι στον κόσμο αυτό που έχουμε τέτοιου είδους διαφορές. Πολλοί λαοί τις έχουν, αλλά τις αντιμετωπίζουν με καλή πίστη και καλή θέληση και αναζητούν διαδικασίες, που τους οδηγούν κάποτε σε λύσεις.

Ήδη, αναμένεται συνάντηση των Γενικών Γραμματέων  των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας. Ελπίζω ότι η συνάντηση αυτή θα ανοίξει τουλάχιστον τον δρόμο για τον προσδιορισμό της διαδικασίας, που θα ακολουθήσουμε. Δεν μπορώ πάντως να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα αυτής της συναντήσεως (…)».   

*Η ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, υπό τον τίτλο «Ενημέρωση της Βουλής για τα εθνικά θέματα (1980) έχει εκδοθεί σε βιβλιαράκι από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, επί προεδρίας Φίλιππου Πετσάλνικου. Την επιστημονική επιμέλεια της σειράς, υπό τον τίτλο, «Τετράδια Κοινοβουλευτικού Λόγου», είχε η Κωνσταντίνα Μπότσιου, ενώ την εισαγωγή, μαζί με τον ιστορικό σχολιασμό, έγραψε ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.

RSS newsbreak

 • Γιάννης Μπέζος: «Ο Ερντογάν τόσα χρόνια προκαλεί, πιέζει! Εμείς τι κάνουμε;» 25 Οκτωβρίου 2020
  Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, από την τηλεοπτική συχνότητα του ΑΝΤ1 στις 21.00, ο Γιάννης Μπέζος δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στην κωμική σειρά «Παρουσιάστε!». Ο Γιάννης Μπέζος με αφορμή τη νέα επιτυχημένη σειρά, μίλησε στο περιοδικό «enjoy» και την Μαρία Ανδρέου ιεραρχία που υπάρχει στον Στρατό, σε αυτόν τον παγκόσμιο πανάρχαιο θεσμό που δεν πηγαίνεις για να […]
 • Δωρεά 2.000 ιατρικές μάσκες στους εργαζόμενους των ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης από τον οργανισμό Μαλλιάρης-Παιδεία 25 Οκτωβρίου 2020
  Ο οργανισμός «Μαλλιάρης-Παιδεία» συνεχίζει τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δωρίζοντας 2.000 ιατρικές μάσκες υψηλής ποιότητας στο Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ-2 Θεσσαλονίκης. Η παράδοση του υλικού έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου, από τον εκδότη κ. Αντώνη Μαλλιάρη, στον Πρόεδρο του σωματείου κ. Πρόδρομο Δεβελόγλου, στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ στην Πυλαία, παρουσία μελών του δ.σ. και στελεχών […]
 • Σε ισχύ 12 προγράμματα από τον ΟΑΕΔ για πρόσληψη συνολικά 43.550 ανέργων 25 Οκτωβρίου 2020
  Συνολικά 12 προγράμματα υλοποιεί για την πρόσληψη ανέργων ο ΟΑΕΔ, με ποσοστά επιχορήγησης που κυμαίνονται από το 60% έως το 90% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. Ειδικότερα τα προγράμματα αφορούν: Πρόγραμμα επιταγών επανένταξης στην αγορά εργασίας 9.200 νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, διάρκειας 12 μηνών, με ελάχιστες μικτές απολαβές τα 830 […]
 • Στα άκρα! Οι Τούρκοι συνέλαβαν στέλεχος εταιρείας που συνδέεται με την Ρωσία για κατασκοπεία! 25 Οκτωβρίου 2020
  Συνεχίζεται η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας! Οι Τούρκοι συνέλαβαν κορυφαίο στέλεχος εταιρείας που συνδέεται με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom για  κατασκοπεία! Συνολικά 6 συλλήψεις. Η εφημερίδα Sabah μεταδίδει ότι η Αν. Διευθύνουσα συμβουλος της Bosphorus Gaz Corp διεθνούς ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας ρωσικών συμφερόντων, με έδρα στην Κωνσταντινούπολη και πέντε άλλοι […]
 • Οκτώ νέες πιάτσες ταξί στην καρδιά της Αθήνας, βάζουν σε τάξη την πρωτεύουσα 25 Οκτωβρίου 2020
  Με οκτώ νέες πιάτσες ταξί που δημιουργούνται σε πολυσύχναστες οδούς της Αθήνας, ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει μια κυκλοφοριακή «ανάσα» στην καρδιά της πρωτεύουσας, βελτιώνοντας, παράλληλα, σημαντικά την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Συγχρόνως, με τη δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης αποκλειστικά για ταξί αντιμετωπίζεται σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα με τις «ουρές» που σχηματίζουν, ενώ δίνεται η […]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών