ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα όρια της επιβίωσης οι κινηματογράφοι – Δεν θα αντέξουμε, λένε οι επιχειρηματίες

Ο χώρος του πολιτισμού ζει πρωτοφανείς καταστάσεις εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού. Εκτός από την οικονομική πίεση που βιώνουν οι καλλιτέχνες αυτό το διάστημα, σε μια κρίση που ανέδειξε όλες τις παθογένειες του οικονομικού συστήματος κάτω από το οποίο είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν, είναι και οι επιχειρήσεις του κλάδου που βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Οι κινηματογράφοι δεν αποτελούν εξαίρεση και ενόψει της λειτουργίας των θερινών την 1η Ιουνίου (για τα χειμερινά σινεμά η χρονιά έκλεισε με μεγάλες ζημιές έτσι κι αλλιώς) οι επιχειρηματίες έχουν συνειδητοποιήσει ότι με τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, ο λογαριασμός δεν βγαίνει και τίθεται πραγματικά, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, θέμα επιβίωσης.
«Ειδικά για τα μικρά σινεμά που δεν έχουν πολλές θέσεις θεατών, το όριο των 40% που έχει θέσει η κυβέρνηση για την πληρότητα οδηγεί κάποιους επιχειρηματίες να μην ανοίξουν», λέει στο CNN Greece o κ. Παναγιώτης Τσακαλάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 150 θερινοί κινηματογράφοι. Περίπου 100 στην Αθήνα, δώδεκα στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι είναι μοιρασμένοι στην υπόλοιπη χώρα. «Ελάχιστοι είναι και ιδιοκτήτες αυτών των κινηματογράφων» λέει στο CNN Greece ο κ. Χρήστος Λιόδης πρόεδρος της Κινηματογραφικής Ένωσης Βορείου Ελλάδος. «Είμαστε επιχειρηματίες με πολύ υψηλά λειτουργικά κόστη και ενοίκια και με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, δηλαδή με την πληρότητα στο 40%, ενώ αρχικά είχαν πει 60%, δεν βγαίνουμε οικονομικά, ή βγαίνουμε οριακά».
Ο κ. Γιάννης Ζαφειρίου, που έχει τον κινηματογράφο «Ελληνίς 1 και 2» στη Θεσσαλονίκη και άλλους δύο χειμερινούς κινηματογράφους, αναφέρει, για παράδειγμα, πως φέτος το καλοκαίρι δεν θα ανοίξει το «Ελληνίς 2» το οποίο θα έχει με τους περιορισμούς μόνο 50 καθίσματα, γιατί όπως λέει δεν τον συμφέρει.
«Σε όσους μας λένε ότι έτσι κι αλλιώς τα θερινά σινεμά δεν γέμιζαν ούτε υπό κανονικές συνθήκες, τους λέμε ότι αυτό είναι πέρα για πέρα αναληθές. Τα θερινά σινεμά γεμίζουν, έχουν πάντα μια μεγάλη πληρότητα γιατί ο κόσμος στην Ελλάδα, αγαπά το θερινό σινεμά και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός τους», λέει ο κ. Λιόδης.
«Ζητάμε να μειωθεί ο ΦΠΑ από το 24% στο 6% όπως ισχύει για τα θέατρα, και να επεκταθεί χρονικά το μειωμένο ενοίκιο για ένα χρόνο όπως και τα δημοτικά τέλη», δηλώνει ο κ. Τσακαλάκης, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρηματίες περιμένουν τις τελικές ανακοινώσεις, για να δουν πως θα προχωρήσουν.
Σχετικά με τον ΦΠΑ ο κ. Μιχάλης Μανιάκης, που λειτουργεί το θερινό σινεμά Θησείο, λέει στο CNN Greece ότι «η διαφορά που θα προκύψει από τυχόν μείωσή του θα δώσει τα περιθώρια οι κινηματογράφοι να κάνουν προσφορές για να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο».
«Αυτή η διαφορά από μια τυχόν μείωση του ΦΠΑ θα μπορούσε σε άλλες περιπτώσεις να πάει προς όφελος του θεατή αλλά τώρα με τις παρούσες συνθήκες που θα έχουμε λιγότερους θεατές και όλα τα υπόλοιπα έξοδα είναι ανελαστικά, θα ενίσχυε τις επιχειρήσεις», σημειώνει ο κ. Ζαφειρίου.
Ο κ. Μανιάκης και ο κ. Ζαφειρίου συμπληρώνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο που περιμένει να ανοίξουν τα θερινά σινεμά αλλά οι περιορισμοί δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας.
Για παράδειγμα θα χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την ασφαλή είσοδο και έξοδο των θεατών.
«Δεν ξέρουμε αυτό πώς θα λειτουργήσει και αν θα υπάρχει η δυνατότητα δεύτερης προβολής. Αν δεν υπάρξει δεύτερη προβολή οι κινηματογράφοι δεν βγαίνουν οικονομικά. Γι αυτό και ζητάμε και μια παράταση ωραρίου λειτουργίας για το καλοκαίρι», αναφέρει ο κ. Ζαφειρίου.
«Επιπλέον οι θερινοί κινηματογράφοι ήδη ξεκινούν με απώλειες καθώς έχουν χάσει έναν μήνα δουλειάς στην καλύτερη περίπτωση», συμπληρώνει ο κ. Μανιάκης.

«Κλείσαμε από τον Φεβρουάριο αλλά εξακολουθούμε να πληρώνουμε τα ενοίκια» λέει ο κ. Λιόδης. «Ακόμη και το 60% που πληρώνουμε είναι πάρα πολύ γιατί τα ενοίκια στους κινηματογράφους είναι πολύ υψηλά. Για έναν χώρο που έχει ενοίκιο 10.000 ευρώ το μήνα ακόμη και το 60% είναι πολύ, όταν μάλιστα δεν δουλεύεις. Αν μείνεις 8 μήνες κλειστός θα πρέπει να πληρώσεις 48.000 από την τσέπη σου.
Δεν κλείσαμε με δική μας υπαιτιότητα και κανονικά δεν θα έπρεπε να πληρώνουμε, αλλά το κράτος, προφανώς για να κάνει χάρη στους ιδιοκτήτες, μας αναγκάζει να πληρώνουμε.
Οι επιχειρηματίες θα βρεθούν ξαφνικά με χρέη. Τώρα θα ανοίξουμε με το 40% της πληρότητας σε κόσμο αλλά τα έξοδα θα είναι στο 100%. Με το 40% δεν υπάρχει περιθώριο κέρδους και αυτό από τι στιγμή που θα έχουμε μειώσει δραστικά τα έξοδά μας και το προσωπικό μας. Ανάλογα με το πώς θα πάνε τα πράγματα ελπίζουμε ότι δεν θα βγάλουμε όλο το καλοκαίρι με 40% και σύντομα θα ανέβουμε στο 60% ή και παραπάνω», καταλήγει ο κ. Λιόδης.

Πηγή:CNN

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών