Στέιτ Ντιπάρτμεντ: H Ελλάδα έχει δικαίωμα να επιβάλλει τους δικούς της νόμους στα σύνορα της
UpdatenewsTeam
Στην ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ΔΕΝ αναφέρεται σε παρόμοιο «δικαίωμα» της Τουρκίας
Ηαμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να επιβάλει τους δικούς της νόμους στα σύνορα της. Απαντώντας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερώτηση του OPEN TV και του Εθνους, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστήριξε αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας: να αποφασίζει, δηλαδή, για οτιδήποτε συμβαίνει στα όρια της κυριαρχίας της. Στην ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ΔΕΝ αναφέρεται σε παρόμοιο «δικαίωμα» της Τουρκίαςγια το θέμα της μετακίνησης των προσφύγων και των μεταναστών στον Έβρο.
Η ερώτηση αφορούσε την απαράδεκτη απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να καλέσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να πάνε μαζικά στα σύνορα της χώρας του με την Ελλάδα, δημιουργώντας μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Το ερώτημα αναφερόταν στην αμερικανική θέση αναφορικά με την πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελληνοτουρκικό πόλεμο.
Κατά τα άλλα, ο εκπρόσωπος φέρθηκε ολίγον «ποντιοπιλατικά», καθώς κάλεσε την Άγκυρα, αλλά και την Αθήνα να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων, κάτι που έτσι κι αλλιώς πράττει η ελληνική κυβέρνηση. Και σε αυτή την περίπτωση, και σε άλλες, ο ταραξίας είναι η Τουρκία, που προκαλεί πολεμικές κρίσεις στη Μεσόγειο, δεν είναι η Ελλάδα.
Όλη η γραπτή δήλωση ακολουθεί:
Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση καθώς εξελίσσεται η κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας και Τουρκίας.Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να επιβάλλει τους νόμους της στα σύνορά της. Προτρέπουμε την Τουρκία και την Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν αυτή τη ροή προσφύγων και μεταναστών, ενεργούν κατά τρόπο σύμφωνο με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των διεθνών νόμων που αφορούν τους πρόσφυγες.