ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκινημένος ο Γεραπετρίτης: «Ο,τι είμαι το χρωστάω στη δημόσια εκπαίδευση» -Τον χειροκρότησε ο Μητσοτάκης

Με συγκινησιακή φόρτιση και υπό τα χειροκροτήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Παιδείας αλλά και των βουλευτών της ΝΔ μίλησε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Παρά το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί με το γόνατό του, όπως ομολόγησε δημοσίως, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να αποδώσει ένα χρέος τιμής απέναντι στους δασκάλους της Ιωνιδείου Σχολής του Πειραιά, εκεί δηλαδή όπου πέρασε τα μαθητικά του χρόνια.

«Σήμερα δεν ήταν η καλύτερη μέρα να βρεθώ στο έδρανο του αγορητή γιατί με απασχολεί ένα προσωπικό πρόβλημα υγείας, αλλά δεν ήθελα να χάσω αυτή την ευκαιρία γιατί την αισθάνομαι ως χρέος απέναντι στους δικούς μου δασκάλους.
Δεν μπορούσα να αγνοήσω το επιχείρημα που άκουσα ότι εγώ, επειδή είμαι προϊόν ενός προτύπου σχολείου, είμαι αμάχητο τεκμήριο και προϊόν της ελίτ που παράγει ο τόπος. Θέλω να σας δηλώσω σήμερα με ταπεινότητα ότι αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που προέρχομαι από ένα πρότυπο δημόσιο σχολείο, την Ιωνίδειο Πρότυπη Σχολή Πειραιά. Ήταν εκείνη που μου άνοιξε τον δρόμο για να μπορέσω να έρθω στη Νομική και στη συνέχεια στην ακαδημαϊκή ζωή και να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Γεραπετρίτης: Συμμαθητές μου Κατρούγκαλος και Παφίλης

Ο κ. Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Παιδεία, ανέφερε ότι στο ίδιο σχολείο ήταν μαζί με τον Γιώργο Κατρούγκαλου και τον Θανάση Παφίλη, προσθέτοντας ότι προέρχεται από μια μικρή κοινωνικά οικογένεια που δεν είχε τους αναγκαίους πόρους για να τον σπουδάσει σε ακριβά σχολεία. Μάλιστα υπεραμύνθηκε με ένταση της δημόσιας εκπαίδευσης και των προτύπων σχολείων, λέγοντας ότι εδώ που βρίσκεται σήμερα το χρωστά στη δημόσια εκπαίδευση.

«Αυτό το σχολείο μού άνοιξε τον δρόμο και σήμερα αισθάνομαι ευγνωμοσύνη. Η δική μου μικρή ιστορία είναι ιστορία πολλών ανθρώπων της δικής μου γενιάς που τα πρότυπα σχολεία τούς άνοιξαν τον δρόμο ενός καλύτερου μέλλοντος και μιας κοινωνικής καταξίωσης. Αισθάνομαι πολύ μεγάλη τιμή, είναι η μόνη τιμή που μπορώ να αισθανθώ το γεγονός πως ό,τι έκανα το έκανα χάρη στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, στο οποίο χρωστάω αυτό που βρίσκομαι σήμερα. Ανέβηκα σκαλί σκαλί την κοινωνική κινητικότητα για να βρεθούμε σήμερα εδώ. Εάν αυτή η διαδρομή με καθιστά ένα ελιτίστικο προϊόν, τότε θέλω να πω ότι το αποδέχομαι ότι είμαι ελίτ, αμφισβητώ όμως τα κίνητρα εκείνων που χαρακτηρίζουν ως ελίτ όλους εκείνους που ξεχώρισαν χάρη στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης απέναντι σε οποιεσδήποτε προκαταλήψεις και οποιοδήποτε κομματικό σωλήνα», σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Με αφορμή την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ, ο κ. Γεραπετρίτης απευθύνθηκε στον κ. Κατρούγκαλου και στον κ. Παφίλη, λέγοντας ότι θέλει να δει στην ψηφοφορία αν και εκείνοι αισθάνονται την ίδια ευγνωμοσύνη απέναντι στους καθηγητές τους.

«Θέλω να δω τους αγαπημένους μου φίλους και συναπόφοιτους, τον Θανάση Παφίλη και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, να δω αν αισθάνονται το ίδιο επίπεδο ευγνωμοσύνης απέναντι στους καθηγητές μας της Ιωνιδείου, οι οποίοι μας έδωσαν τα φώτα για να μπορέσουμε σήμερα να βρισκόμαστε εδώ. Εκεί ήταν παιδιά μόνο κοινωνικά χαμηλών τάξεων, δεν ήταν κανένας ελιτιστής, όλοι προέρχονταν από την περιφέρεια του Πειραιά και όλοι σήμερα προσφέρουν στην πατρίδα.
Θέλω να ευχαριστήσω τους δασκάλους μου γιατί μου έδωσαν ένα υπόδειγμα ζωής. Εκείνοι οι δάσκαλοί μου αξιολογούνταν κάθε μέρα και δέχονταν αξιολόγηση και από τους μαθητές τους. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη στους δασκάλους μου και ευθύνη απέναντι στις νεότερες γενιές και στους φοιτητές μου. Σήμερα είναι ευκαιρία με την ψήφο μας να ανοίξουμε ένα μεγάλο παράθυρο. Αντί να έχουμε το κάτοπτρο της κλειστής Παιδείας που βλέπει μόνο τον εαυτό του, ας ανοίξουμε ένα μεγάλο παράθυρο στις επόμενες γενιές».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών

Μετάβαση στο περιεχόμενο