ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Ο Βορράς “σκοτώνει” το κορονο-ομόλογο – Σε δυο εβδομάδες νέες προτάσεις

Σύνοδος Κορυφής: Ο Βορράς «σκοτώνει» το κορονο-ομόλογο – Σε δύο εβδομάδες νέες προτάσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Γράφει η Μαρία Ψαρά

Τι ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη

Δύο εβδομάδες προθεσμία έδωσε η Σύνοδος Κορυφής στους υπουργούς Οικονομικών ώστε να επιστρέψουν με συγκεκριμένες προτάσεις για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού -συμπεριλαμβανομένων επίσης εκείνων για το κορονο-ομόλογο. Ύστερα από 6 ώρες έντονης συζήτησης, κατά την οποία καταρχάς η Ιταλία, αλλά και η Ισπανία απείλησαν ότι δεν θα υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, οι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία που ουσιαστικά μεταθέτει δύο εβδομάδες την απόφαση για τα περαιτέρω βήματα.

Η διαφωνία εστιάστηκε στην παράγραφο 14 του ανακοινωθέντος που αφορούσε στα οικονομικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης. Τελικά διαμορφώθηκε ως εξής:

«Σημειώνουμε την πρόοδο που σημείωσε το Eurogroup. Σε αυτό το στάδιο, καλούμε τo Eurogroup να μας υποβάλουν προτάσεις εντός δύο εβδομάδων. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πρωτοφανή φύση του σοκ από τον κορονοϊό, που πλήττει όλες τις χώρες μας, και η ανταπόκρισή μας θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με περαιτέρω δράση με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση».

Παρόλο που δεν το λένε ρητά, οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τα σενάρια για ένα κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο, δηλαδή για κορονο-ομόλογο.  Πάντως, τόσο η Καγκελάριος Μέρκελ, όσο και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε φρόντισαν να «σκοτώσουν» την πιθανότητα.

Κορονο-ομόλογα: Τι ζητούν Μητσοτάκης και οκτώ Ευρωπαίοι ηγέτες

«Ο ΕΣΜ είναι το απαραίτητο εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση», είπε η Καγκελάριος. «Δε νομίζω ότι θα μας απασχολήσουν τα κορονο-ομόλογα τις επόμενες εβδομάδες» είπε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός.

Ερωτηθέντες σχετικά, οι πρόεδροι των θεσμών άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο, χωρίς ωστόσο να το κατονομάσουν. «Συζητήσαμε όλες τις διαφορετικές πιθανότητες για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό στο οικονομικό επίπεδο. Σε δύο εβδομάδες θα έχουμε τις νέες προτάσεις των υπουργών Οικονομικών. Σήμερα, είχαμε μια πολιτική συζήτηση που ήταν απαραίτητη, προκειμένου να βρεθούμε όλοι ξανά στην ίδια σελίδα», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε ήδη λάβει τολμηρές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όλοι οι θεσμοί συνέβαλαν σε αυτό. Τώρα, ο χώρος ανοίγει για άλλες πιθανότητες που είναι στο τραπέζι. Γι αυτό είναι σημαντική η συμβολή του Eurogroup», συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Οι ηγέτες κάλεσαν επίσης «την πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διαβουλευτούν με άλλα θεσμικά όργανα για να ξεκινήσει την επεξεργασία ενός χάρτη πορείας συνοδεύεται από ένα σχέδιο δράσης».

«Συνεχίζουμε να παίρνουμε μέτρα και να συντονιζόμαστε για να περιορίσουμε τη διάδοση του ιού. Μιλήσαμε για τις εξελίξεις στα εσωτερικά και τα εξωτερικά σύνορα –διαπιστώσαμε ότι έχει γίνει πρόοδος για την ροή των αγαθών. Ο ιατρικός εξοπλισμός για να βοηθήσουμε για τα κράτη-μέλη είναι επίσης σημαντικός. Επίσης, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την έρευνα για τα εμβόλια και τις θεραπείες το συντομότερο δυνατό. Και επίσης, ο περιορισμός των οικονομικών επιπτώσεων: να υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη και τις οικονομίες, υποστηρίζοντας τις αποφάσεις της Κομισιόν σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και των ευρωπαϊκών ενισχύσεων», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη να ληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες

Του Σπύρου Μουρελάτου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςσυμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των αρχηγών-κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τον κορονοϊό.

Ο κ. Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του, επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονο-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.

RSS newsbreak

 • Τι δεν είπαν Ελλάδα και Αλβανία για το συνυποσχετικό της προσφυγής στη Χάγη 22 Οκτωβρίου 2020
  Η ελληνική κοινή γνώμη γνωρίζει έως τώρα μόνο όσα δήλωσαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Εντι Ράμα. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη είναι εάν το σχετικό έγγραφο που θα συνταχτεί, ένα είδος συνυποσχετικού, όπως είναι η πρακτική για την προσφυγή στη Χάγη θα υποδεικνύει στο Διεθνές Δικαστήριο πώς […]
 • Στοχευμένη βομβιστική επίθεση σκότωσε έναν εκ των στενότερων συνεργατών του Άσαντ 22 Οκτωβρίου 2020
  Ο μουσουλμάνος σουνίτης μουφτής της επαρχίας της Δαμασκού, Σεΐχης Μοχάμεντ Αντνάν αλ-Αφγιούνι, σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana καταγγέλλοντας «τρομοκρατική επίθεση». Σύμφωνα με το Sana, η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο όχημα του μουφτή, ο οποίος ήταν προσκείμενος στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Κουντσάγια, στο βορειοδυτικό μέρος […]
 • Απογοητευτικός ο ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα: Έμεινε στο 1-1 με την Ομόνοια στην Τούμπα (video) 22 Οκτωβρίου 2020
  Αν και μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ το μόνο που κατάφερε, ουσιαστικά, ήταν να ανατρέψει το εις βάρος του 1-0 από το πρώτο ημίχρονο. Τις χαμένες ευκαιρίες των πρώτων 15 λεπτών από την πλευρά του Δικέφαλου του Βορρά, ακολούθησε το άνοιγμα του σκορ από την Ομόνοια, με τον Μποτεάκ να πετυχαίνει ανενόχλητος το γκολ […]
 • Ο κορωνοϊός «σαρώνει» την Ευρώπη, αλλά είναι λιγότερο φονικός – Η εξήγηση 22 Οκτωβρίου 2020
  Παρά τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού σε πολλές ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- χώρες, το δεύτερο κύμα της πανδημίας φαίνεται να είναι λιγότερο φονικός, όσον αφορά την αναλογία θανάτων προς επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι επιστήμονες το αποδίδουν, κυρίως, αφενός σε δημογραφικούς λόγους (κρούσματα σε όλο και πιο νεαρές ηλικίες) αφετέρου στις καλύτερες πλέον θεραπείες στα νοσοκομεία και […]
 • Οι γυναίκες στο «στόχαστρο» της πολωνικής κυβέρνησης: Καθολική (σχεδόν) η απαγόρευση των αμβλώσεων! 22 Οκτωβρίου 2020
  Την ολοκληρωτική, σχεδόν, απαγόρευση της άμβλωσης επικύρωσε με απόφασή του, σήμερα Πέμπτη 22/10, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας, ακυρώνοντας άρθρο που επέτρεπε την άμβλωση σε περίπτωση σοβαρής δυσπλασίας του εμβρύου! Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Γιούλια Πρτζιλέμπσκα, δήλωσε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία που επιτρέπει την άμβλωση όταν το έμβρυο έχει δυσπλασία, είναι «ασυμβίβαστη» με το Σύνταγμα […]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών