OIKONOMIA ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταμείο Ανάκαμψης: Οι συζητήσεις για τις κρίσιμες λεπτομέρειες του σχεδίου ούτε εύκολες θα είναι, ούτε σύντομες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, θα μείνει στην ιστορία, υπό την προϋπόθεση πως το σχέδιο – μπαζούκα των 750 δισ. ευρώ θα ψηφιστεί και από τα 27 μέλη της Ε.Ε.- ως ένα από τα πρόσωπα που σε μία κρίσιμη στιγμή κατάφερε να κρατήσει όρθιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Αν η Ευρώπη κάνει ένα ιστορικό και μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της πραγματικής ενότητας και της δημοσιονομικής ένωσης θα αποδειχθεί σύντομα, ωστόσο αυτό που διαφαίνεται είναι πως οι ηγέτες αυτή τη φορά έχουν συνειδητοποιήσει πως η πανδημία θα οδηγήσει σε τριπλή κρίση: υγειονομική, οικονομική και κοινωνική. Ό,τι δεν έκαναν λοιπόν στην κρίση χρέους πριν μια δεκαετία, είναι έτοιμοι να το πράξουν τώρα υπό το φόβο διάλυσης της ζώνης του ευρώ. Και η μεγάλη έκπληξη ήρθε από τη Γερμανία, η οποία έσπασε το ταμπού για μεταβιβάσεις και κοινό δανεισμό. Η μάχη που θα δοθεί θα είναι σκληρή, ωστόσο η στήριξη του σχεδίου της Κομισιόν από τη Γερμανία και τη Γαλλία δημιουργεί προσδοκίες για αίσια έκβαση στις διαπραγματεύσεις.
Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει κοινό δανεισμό 750 δισ. ευρώ, προκειμένου να διαθέσει 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη και επιπλέον 250 δισ. ευρώ σε δάνεια. Το πακέτο συμπληρώνει ένας 7ετης προϋπολογισμός 1,1 τρισ. ευρώ, που ανεβάζει τη δύναμη πυρός στα 1,8 τρισ. ευρώ.
Μεγάλη ωφελημένη από το σχέδιο «Μάρσαλ» της Κομισιόν θα είναι η Ελλάδα, η οποία εξασφαλίζει 22,5 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις και 9,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια.
Πάντως, κύκλοι των Βρυξελλών, με τους οποίους επικοινώνησε το CNN Greece ανέφεραν πως το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελεί μία πρόταση της Κομισιόν και θα πρέπει να υπάρξει η τελική του μορφή και βεβαίως να ψηφιστεί και από τα 27 μέλη της Ε.Ε. για να μπορούν να γίνουν οι υπολογισμού για τα κεφάλαια που θα λάβει κάθε χώρα.
Επίσης, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως τα χρήματα θα δίνονται κατόπιν εξονυχιστικών ελέγχων από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ενώ κάθε κράτος μέλος θα υποβάλλει 7ετές δημοσιονομικό πλάνο, ενώ ταυτόχρονα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξάμηνου, θα υπάρχει και επιτροπεία κάθε έξι μήνες.
Ακριβείς εκτιμήσεις για το σχέδιο της Κομισιόν θα γίνουν όταν θα είναι έτοιμο το τελικό κείμενο, στο οποίο θα περιγράφονται οι δεσμεύσεις για τα δάνεια, τις εγγυήσεις και τις επιχορηγήσεις αλλά και τις βασικές παραδοχές του 7ετούς δημοσιονομικού πλάνου.
Οι οικονομολόγοι θεωρούν κρίσιμο να αποσαφηνιστεί εάν η επιτροπεία θα πραγματοποιείται μόνο κάθε έξι μήνες ή θα προβλεφθούν επιπλέον δεσμεύσεις και όροι. Τέλος είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστεί ποιοι κλάδοι της οικονομίας θα ενισχυθούν και με ποια κριτήρια θα δίνεται η βοήθεια.
Επιπλέον, ομιχλώδες είναι το τοπίο για τον τρόπο αποπληρωμής των 750 δισ. ευρώ που θα δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δηλαδή ποιο θα είναι το είδος και το ύψος των εγγυήσεων για κάθε χώρα-μέλος και αν θα αυξηθεί και πόσο η συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Ένα ακόμη ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι η διάρκεια αποπληρωμής του πακέτου από τις χώρες, καθώς το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότιτι θα ξεκινήσει το 2028.
Οι συζητήσεις για τις κρίσιμες λεπτομέρειες του σχεδίου ούτε εύκολες θα είναι, ούτε σύντομες.
Αρμόδιοι κύκλοι από τις Βρυξέλλες εκτιμούν πως οι τελικές αποφάσεις δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν το τελευταίο δίμηνο του έτους, κάτι που σημαίνει πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα τεθεί σε λειτουργία από το νέο έτος και οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, κάτι το οποίο ξεκαθάρισε και η Άνγκελα Μέρκελ σε χθεσινές της δηλώσεις. Παράλληλα η γερμανίδα Καγκελάριος προέβλεψε πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Πηγή: CNN

RSS newsbreak

 • Γιάννης Μπέζος: «Ο Ερντογάν τόσα χρόνια προκαλεί, πιέζει! Εμείς τι κάνουμε;» 25 Οκτωβρίου 2020
  Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, από την τηλεοπτική συχνότητα του ΑΝΤ1 στις 21.00, ο Γιάννης Μπέζος δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στην κωμική σειρά «Παρουσιάστε!». Ο Γιάννης Μπέζος με αφορμή τη νέα επιτυχημένη σειρά, μίλησε στο περιοδικό «enjoy» και την Μαρία Ανδρέου ιεραρχία που υπάρχει στον Στρατό, σε αυτόν τον παγκόσμιο πανάρχαιο θεσμό που δεν πηγαίνεις για να […]
 • Δωρεά 2.000 ιατρικές μάσκες στους εργαζόμενους των ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης από τον οργανισμό Μαλλιάρης-Παιδεία 25 Οκτωβρίου 2020
  Ο οργανισμός «Μαλλιάρης-Παιδεία» συνεχίζει τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δωρίζοντας 2.000 ιατρικές μάσκες υψηλής ποιότητας στο Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ-2 Θεσσαλονίκης. Η παράδοση του υλικού έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου, από τον εκδότη κ. Αντώνη Μαλλιάρη, στον Πρόεδρο του σωματείου κ. Πρόδρομο Δεβελόγλου, στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ στην Πυλαία, παρουσία μελών του δ.σ. και στελεχών […]
 • Σε ισχύ 12 προγράμματα από τον ΟΑΕΔ για πρόσληψη συνολικά 43.550 ανέργων 25 Οκτωβρίου 2020
  Συνολικά 12 προγράμματα υλοποιεί για την πρόσληψη ανέργων ο ΟΑΕΔ, με ποσοστά επιχορήγησης που κυμαίνονται από το 60% έως το 90% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. Ειδικότερα τα προγράμματα αφορούν: Πρόγραμμα επιταγών επανένταξης στην αγορά εργασίας 9.200 νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, διάρκειας 12 μηνών, με ελάχιστες μικτές απολαβές τα 830 […]
 • Στα άκρα! Οι Τούρκοι συνέλαβαν στέλεχος εταιρείας που συνδέεται με την Ρωσία για κατασκοπεία! 25 Οκτωβρίου 2020
  Συνεχίζεται η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας! Οι Τούρκοι συνέλαβαν κορυφαίο στέλεχος εταιρείας που συνδέεται με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom για  κατασκοπεία! Συνολικά 6 συλλήψεις. Η εφημερίδα Sabah μεταδίδει ότι η Αν. Διευθύνουσα συμβουλος της Bosphorus Gaz Corp διεθνούς ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας ρωσικών συμφερόντων, με έδρα στην Κωνσταντινούπολη και πέντε άλλοι […]
 • Οκτώ νέες πιάτσες ταξί στην καρδιά της Αθήνας, βάζουν σε τάξη την πρωτεύουσα 25 Οκτωβρίου 2020
  Με οκτώ νέες πιάτσες ταξί που δημιουργούνται σε πολυσύχναστες οδούς της Αθήνας, ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει μια κυκλοφοριακή «ανάσα» στην καρδιά της πρωτεύουσας, βελτιώνοντας, παράλληλα, σημαντικά την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Συγχρόνως, με τη δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης αποκλειστικά για ταξί αντιμετωπίζεται σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα με τις «ουρές» που σχηματίζουν, ενώ δίνεται η […]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών