ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος εποχής για τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη: Βάζουν «λουκέτο» μετά από 85 χρόνια λόγω οικονομικών προβλημάτων

Σαν «κεραυνός» στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας έπεσε η είδηση ότι τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη -γνωστά πλέον ως «Νέα Γενιά Ζηρίδη»- με έδρα τα Σπάτα, βάζουν λουκέτο.

Το ιδιωτικό σχολείο που οραματίστηκε τη δεκαετία του ’30 ο φιλόλογος Γεώργιος Ζηρίδης θα σταματήσει να λειτουργεί μετά από 85 χρόνια παρουσίας στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια και δεν θα λειτουργήσουν τη νέα χρονιά.

Οπως αναφέρουν «Τα Νέα», το σχολείο ανακοίνωσε ότι δεν κάνει νέες εγγραφές μαθητών και ειδοποιεί τους γονείς των μαθητών που έχουν ήδη εγγραφεί για τη χρονιά 2020-2021 ότι τελικά η συνεργασία δεν θα προχωρήσει και, επομένως, πρέπει να αναζητήσουν νέο σχολείο. Η μόνη υπηρεσία των εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη που θα συνεχίσει να λειτουργεί θα είναι το διοικητικό τμήμα, προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμείς -οικονομικές και όχι μόνο- υποθέσεις.

Αμέσως μετά, η «σκυτάλη» θα περάσει στο υπουργείο Παιδείας το οποίο θα προβεί στην ανάκληση της άδειας που έχει παραχωρηθείς στην ιδιωτική μονάδα «Νέα Γενιά Ζηρίδη», στα Σπάτα.

Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη: Από τη λαμπρή πορεία στο «λουκέτο»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το σχολείο ξεκίνησε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα το 2004, οπότε και άρχισε να καθυστερεί πληρωμές προς τράπεζες, δημόσιο καθώς και, στη συνέχεια, προς ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, το 2017 έχασε σε πλειστηριασμό τις εγκαταστάσεις του στα Σπάτα, που είχαν εγκαινιαστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Σημαντικές, όπως προκύπτει, ήταν οι οφειλές των εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη και προς τους εργαζόμενους. Λίγες ημέρες προτού ανακοινωθεί το λουκέτο, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», κατήγγειλε ότι τα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» οφείλουν «μισθούς μηνών στους εργαζόμενους», τονίζοντας πως δεν έχουν ακόμα λάβει τους μισθούς Απριλίου και Μαΐου.

Η ιστορία των εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, όπως τη διηγούνται τα εκπαιδευτήρια στην ιστοσελίδα τους:

1933
Ο φιλόλογος Γεώργιος Ζηρίδης, ένας άνθρωπος με όραμα και διορατικότητα, ιδρύει έναν πρωτοποριακό Εκπαιδευτικό Οργανισμό στον Πειραιά, το «Λύκειον η Αθηνά».

1941
Στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής ο Πειραιάς βομβαρδίζεται και τα σχολεία κλείνουν. Ο Γεώργιος Ζηρίδης ανοίγει εκ νέου το σχολείο στην Πλατεία Βικτωρίας.
1957
Tο σχολείο επεκτείνεται στη Βίλα Παληού στη Γ΄ Σεπτεμβρίου. Το σχολείο διακρίνεται για την ποιότητα και την προσφορά του στην παιδεία και κατακτά την εμπιστοσύνη της αθηναϊκής κοινωνίας.

1962
Το «Λύκειον η Αθηνά» μεταφέρεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου και αποτελεί έναν υποδειγματικό εκπαιδευτικό οργανισμό που εμπνέει και ανοίγει νέους δρόμους στην παιδαγωγική γνώση.
1964
Γίνεται η αδελφοποίηση με το Αγγλικό Σχολείο “King Edward’s School”.
1971
Η νεαρή κόρη του Γεωργίου Ζηρίδη, Κατερίνα Ζηρίδη, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του σχολείου. Δύο χρόνια αργότερα, ο Παναγιώτης Ζηρίδης, αδελφός της Κατερίνας Ζηρίδη, γίνεται και αυτός μέλος της διοικητικής ομάδας
1983
Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιούνται με το Evangelisches Gymnasium zum Grauen Kloster της Γερμανίας.
1984
Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιούνται με το δημόσιο λύκειο “Ακρόπολις” της Λευκωσίας.
1994
Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιούνται με την Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους.

1995
Δημιουργείται το Κέντρο Έρευνας Ανάπτυξης που ενσωματώνει τις νέες παιδαγωγικές τάσεις στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Ιδρύεται το Κέντρο Ανάπτυξης Παιδιού με στόχο την αντιμετώπιση μαθησιακών, αναπτυξιακών και ψυχολογικών δυσκολιών των μαθητών.
1997
Ο Παναγιώτης Ζηρίδης έχει ήδη αποφασίσει να μην ακολουθήσει τη νέα πορεία του σχολείου.
1999
Η τρίτη γενιά της οικογένειας Ζηρίδη, Τζωρτζίνα και Μάνια Σπέντζου εισέρχεται δυναμικά στον εκπαιδευτικό οργανισμό μετά από πολυετείς σπουδές στην Αγγλία και την Αμερική στους τομείς της εκπαίδευσης, της ψυχολογίας και της διοίκησης επιχειρήσεων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΑΙΡΟΣ

booked.net
+15
°
C
+17°
+10°
Αθήνα
Τετάρτη, 18
Πρόγνωση 7 ημερών

Μετάβαση στο περιεχόμενο